Održana druga regionalna radionica u sklopu projekta WACOM u Slavonskom Brodu

  • Slika /slike/foto 9_21/foto WACOM-SB 17-9_21/nsl WACOM-SB 17-9_21.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Druga regionalna radionica u sklopu projekta Upravljanje izvanrednim situacijama u vodama u slivu rijeke Save (WACOM) održana je u četvrtak, 16. rujna 2021. godine u Slavonskom Brodu. Radionica "Priprema stožerne vježbe: Nesreća s izlijevanjem velike količine naftnih derivata iz plovila na lokaciji Slavonski Brod i djelovanje u slučaju poplava" organizirana je u suradnji Uprave unutarnje plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske s Međunarodnom komisijom za sliv rijeke Save, Hrvatskim vodama, Republičkom upravom Civilne zaštite Republike Srpske i Udrugom za upravljanje rizicima AZUR.
 
Ova regionalna radionica organizirana je s ciljem stvaranja polazišta za uspješnu pripremu i provedbu simulacije stožerne vježbe u slučaju nesreća s izlijevanjem velikih količina naftnih derivata s plovila u Slavonskom Brodu i poplava planiranu za svibanj 2022. godine.
 
Sudionici radionice razgovarali su o hipotetičkom događaju iznenadnog izlijevanja nafte s plovila u Slavonskom Brodu i slučajevima poplava, ulogama i suradnji nadležnih institucija Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine te protokolima za komunikaciju, donošenje odluka i složen odgovor u takvim kriznim situacijama. Unutar radionice razgovaralo se i o ograničenjima i rizicima vezanim uz uspješnu provedbu planirane simulacije stolne vježbe na lokaciji Slavonski Brod.
 
Vjekoslav Janković iz Lučke uprave Slavonski Brod u uvodnom je govoru naglasio kako su aktivnosti i uspjeh projekta WACOM iznimno važni za Lučku upravu i Luku Slavonski Brod, budući da se u ovom dijelu rijeke Save očekuje veliki priljev brodova, što također povećava rizik od određenih iznenadnih događaja i nesreća na rijeci. "Aktivnosti radionica u okviru projekta WACOM vrlo su važne, budući da se na području Slavonskog Broda vrši pretovar naftnih derivata, a u neposrednoj blizini, u susjednoj Bosni i Hercegovini na obali rijeke Save nalazi se rafinerija Brod. S obzirom na te okolnosti, zajednička suradnja institucija i hitnih službi u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u sprječavanju slučajeva izlijevanja nafte u rijeku Savu i poplava ključna je za sprječavanje takvih situacija, a ako do njih dođe, što je moguće prije ih popraviti", rekao je Vjekoslav Janković.
 
Voditeljica projekta ispred Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske Danijela Ždrale također je naglasila važnost međunarodne suradnje te potaknula usklađivanje mehanizama civilne zaštite u Europskoj uniji.
 
Predstavnici Uprave unutarnje plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture okupljenima su održali prezentaciju opisujući ulogu Ministarstva u slučaju akcidentnih situacija, kao što su i ove spomenute u opisanoj regionalnoj radionici.
 
Na radionici je sudjelovalo više od 20 različitih institucija koje dolaze sa područja Hrvatske, ali i država iz susjedstva s više od 50 sudionika koji su dali značajan doprinos radionici. 

Pisane vijesti