U Splitu predstavljen Nacrt prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama

  • Slika /slike/foto 11_22/foto DT Bilaver - SDK-ST 29-11_22/panel_slobodna10-291122.jpg
  • Slika
  • Slika
U Splitu je u utorak, 29. studenog 2022. godine održano predstavljanje Nacrta prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, koji se od 17. studenoga 2022. nalazi u postupku savjetovanja sa zainteresiranom javnošću.

Predstavljajući uvodno ciljeve i potrebu za izradom novog prijedloga Zakona, državni tajnik za more i EU fondove Josip Bilaver rekao je kako je riječ o jednom od najvažnijih i najsveobuhvatnijih zakona u sustavu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koji se nije mijenjao gotovo 20 godine, točnije od 2003. godine.

„Potreba za izmjenom Zakona bila je nužna, kako zbog promjena koje su u međuvremenu nastupile, uočene prakse i nedostataka, tako i zbog želje za promjenom na bolje. Za Hrvatsku je pomorsko dobro jedan od najvrjednijih prirodnih resursa i smatramo kako je potrebno imati zakon koji će štiti javni interes, koji će uvesti red na pomorskom dobru i uspostaviti ravnotežu između njegove zaštite i gospodarske valorizacije.“, rekao je uvodno državni tajnik Bilaver.

Pojasnio je kako se ovim prijedlogom Zakona nastojalo pristupiti sveobuhvatnijem rješavanju pitanja upravljanja pomorskim dobrom i morskim lukama te kako on ima i reformski karakter te donosi brojne novine. Neke od najznačajnih novina su te da se po prvi puta definira pojam plaže i razvrstava ih se po namjeni, uvodi veće kazne i bolju kontrolu na pomorskom dobru kako bi se zaustavila devastacija i bespravne gradnje, koncesijska odobrenja zamjenjuju se dozvolama uz znatno duže trajanje, a mijenja se raspodjela sredstava za upravljanje pomorskim dobrom na način da će jedinice lokale samouprave imati veći prihod, ali i veću odgovornost.

„Ono što želimo ovim Zakonom postići jesu zaštita pomorskog dobra, učinkovito upravljanje pomorskim dobrom, gospodarska valorizacija pomorskog dobra i, jednako važno, transparentnost u upravljanju.“, zaključio je državni tajnik pozvavši sve da se uključe u javno savjetovanje i svojim komentarima pridonesu izradi samoga Zakona.
Uz državnog tajnika Josipa Bilavera, okupljenima se obratio i Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije te Sandra Lapenda Lemo glavna urednica Slobodne Dalmacije.

Nakon prezentacije samog Nacrta prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, koju je održala Marijana Iviček iz Uprave pomorstva Ministarstva mora prometa i infrastrukture, održana je i panel rasprava u kojoj su sudjelovali Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, Maja Jurišić iz udruge Pokret Otoka, Tonči Bauk, načelnik općine Dugi rat, Nina Perko, ravnateljica Uprave za pomorstvo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Petra Radić, načelnica Općine Podgora.

Podsjetimo, Nacrt prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama u javnom savjetovanju je do 17. prosinca 2022. godine, a Ministarstvo će razmotriti pristigle prijedloge te na svaki i odgovoriti što će biti vidljivo javnosti u okviru izvješća o provedenom javnom savjetovanju.
 
(FOTO: Slobodna Dalmacija)


Pisane vijesti