Potpredsjednik Vlade i ministar Butković u obilasku gradilišta autoceste Zagreb – Sisak

  • Slika /slike/foto 11_22/foto PPVRH-MIN-SMZ 29-11_22/nsl PPVRH-MIN-SMZ 29-11_22.jpg
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sa predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem boravio je u utorak, 29. studenoga u Sisačko-moslavačkoj županiji gdje su obišli gradilište dionice autoceste Zagreb – Sisak, od Lekenika do Siska.
 
Autocesta A11 Zagreb - Sisak jedan je od ključnih projekata za revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije čija je izgradnja započela 2006. godine, a preostala je izgradnja dionice od Lekenika do čvora Siska, za što je Vlada Republike Hrvatske u veljači 2021. donijela Zaključak, nakon čega su Hrvatske autoceste pokrenule aktivnosti za nastavak izgradnje te dionice autoceste.
 
Ugovor za izgradnju dionice autoceste od Lekenika do čvora Sisak potpisan je u veljači ove godine, a vrijednost investicije koju Hrvatske autoceste, nakon uspješno provedenog restrukturiranja realiziraju u potpunosti iz svojih sredstava, iznosi oko 300 milijuna kuna.
 
Završetak autoceste predstavljat će prometnu i gospodarsku žilu kucavicu područja Banovine i Siska, a izgradnjom zasebnog čvora Žažina na autocesti dio prometa odvojit će se prema središnjim i južnim dijelovima županije, čime će se kvalitetnije cestovno povezati područje Petrinje, Gline i Topuskog. 
 
Uz to, Hrvatske ceste rade na projektu spojne ceste čvor „Sisak“- Sisak, koji obuhvaća izvedbu mosta Odra i spojne ceste od kružnog toka Staro Pračno do mosta Odra i od mosta Odra do spoja na Zagrebačku ulicu u Sisku s izgradnjom uklapanja Zagrebačke ulice u Sisku, a koji se provodi po dionicama i fazama.
 
Dodajmo kako su, prije obilaska gradilišta dionice autoceste Zagreb – Sisak, predsjednik Vlade Plenković i članovi Vlade održali radni sastanak u Petrinji, nazočili uručenju ugovora i sporazuma između ministarstava i tijela i ustanova Sisačko-moslavačke županije te obišli gradilišta Regionalnog centra i obnove sisačke katedrale.

Najave