Sudar brodica kod Dugog otoka, havarije brodica kod Paga i Brača bez stradalih i ozlijeđenih, pronalaskom tijela nestale osobe obustavljeno traganje u istarskom akvatoriju

  • Slika /slike/foto 7_23/foto IZV-D 23-7_23/3 PN-SALI LKZD 23-7_23.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Od početka vikenda Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) izvijestila je o nekoliko izvanrednih događaja na moru te obustavi koordinirane akcije traganja prema nestalome članu posade u moru kod Novigrada istarskog.

LK ZADAR / izvanredni događaj na moru 22. srpnja 2023. godine
Sudar dvije brodice kod Sali, Dugi otok

Službenici Lučke ispostave Sali izvijestili su MRCC Rijeka o pomorskoj nesreći koja se dogodila kod Dugog otoka, gdje su se sudarile dvije brodice, od kojih je jedna napustila mjesto nesreće.

Informacija o ovoj pomorskoj nesreći zaprimljena je u Lučkoj ispostavi Sali sinoć, 22. srpnja izravno od voditelja, koji je obavijestio o sudaru sa nepoznatom brodicom, nakon čega je vlastitu brodicu zbog nastalih oštećenja nasukao na obližnju obalu. O događaju je obaviještena Lučka kapetanija Zadar, MRCC Rijeka i Postaja pomorske i aerodromske policije Zadar, čiji službenici tragaju za trenutno nepoznatom drugom brodicom, koja je sudjelovala u ovoj pomorskoj nesreći.

Prema dostupnim informacijama u okviru preliminarnog očevida, sudar dvije brodice dogodio se sinoć u 22.30 sati, na oko 1,5 nautičku milju južno od mjesta Sali. U trenutku nesreće na brodici je uz dojavitelja, ujedno vlasnika boravila još jedna osoba, oboje državljani Republike Hrvatske, koji su pretrpjeli lakše tjelesne ozljede i nisu zatražili hitan medicinski prijevoz.

Pregledom na mjestu potonuća utvrđeno je da se olupina brodice duljine 6.75 metara, hrvatske zastave nalazi u uvali rta Katinja, na Dugom otoku, potopljena na metar dubine. Na mjestu potonuća nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša, a dvojica brodolomaca spasilačkom brodicom LI Sali u 23.50 sati prevezeni su u mjesto Sali, gdje je za njih u mjesnoj ambulanti organiziran preventivni pregled i medicinska sanacija lakših tjelesnih ozljeda.

Vlasniku oštećene i potopljene brodice iz nadležnosti Lučke ispostave Sali naloženo je komercijalno odsukavanje i tegalj na suho, što je izvršeno danas tijekom prijepodneva.

Koordiniranom akcijom u zadarskom akvatoriju, koju zajednički provode LK Zadar, LI Sali i PPAP Zadar nije pronađen drugi sudionik ove pomorske nesreće.

Udar u obalu i potonuće brodice kod Paga, bez ozlijeđenih i onečišćenja mora
Službenici Lučke kapetanije Zadar izvijestili su nadležne službe Uprave sigurnosti plovidbe o izvanrednom događaju brodice, koji se dogodio jučer, 22. srpnja u 17.55 sati, kada se brodica sa sedam osoba prevrnula i potonula na oko metar dubine kod rta Fortica, na otoku Pagu. Srećom, među sedam brodolomaca nema stradalih niti ozlijeđenih.

Informacija o događaju u LK Zadar zaprimljena je posredstvom MRCC Rijeka i odmah potom je iz zadarske Kapetanije uspostavljena komunikacija sa voditeljem brodice, a potom i sa vlasnikom iste (obojica državljani Republike Hrvatske), s obzirom da je brodica hrvatske zastave bila u najmu.

Prema dostupnim informacijama Lučka kapetanija Zadar provodi se očevid o uzrocima ove pomorske nezgode, na poziciji potonuća nema onečišćenja mora i morskog okoliša, a potopljena brodica ne predstavlja opasnost za plovidbu, jer je privezana za teglenicu te je vlasniku izdan nalog za organiziranje komercijalnog vađenja i teglja olupine.

LI MILNA/ izvanredni događaj na moru 22. srpnja 2023. godine
Katamaran djelomično potonuo kod Brača, nema ozlijeđenih i onečišćenja mora
Poziv voditelja brodice u pogibelji posredstvom MRCC Rijeka proslijeđen je u Lučku ispostavu Milna, a o izvanrednom događaju naplavljivanja katamarana, koje se dogodilo sinoć, 22. srpnja kod otoka Brača je obaviještena Lučka kapetanija Split i nadležne službe Uprave sigurnosti plovidbe resornog Ministarstva.

Slijedom dostupnih informacija u okviru očevida, pomorska nesreća dogodila se nešto iza 20.00 sati dok je katamaran „SAGITARIUS“, hrvatske zastave plovio kod rta Kobila, sa jugozapadne strane otoka Brača. U trenutku nesreće na katamaranu je boravilo šest osoba uključujući voditelja, od kojih nitko nije stradao niti ima ozlijeđenih, a svi su evakuirani na brodicu, koja je plovila u blizini te prevezeni u susjednu uvalu Lučice, dok je voditelj katamarana prevezen u prostorije LI Milna, radi davanja iskaza.

Očevidom na poziciji nesreće službenici Lučke ispostave Milna nisu uočili onečišćenje mora i morskog okoliša, a s obzirom da je potonuli katamaran u vlasništvu domaće charter tvrtke, istome je izdan nalog za komercijalno odsukavanje i tegalj olupine.

Budući da je voditelj izjavio kako je u brodskim spremnicima preostalo oko 600 litara pogonskog goriva tipa diesel, na poziciju je angažiran vatrogasni brod iz sastava Javne vatrogasne postrojbe JVP Split, čiji su pripadnici osigurali mjesto potonuća zaštitnim branama.

LK PULA 23. srpnja
Okončana koordinirana akcija traganja za nestalim u istarskom akvatoriju
Informacija o pronalasku tijela muške osobe kod rta Zub, nedaleko Novigrada u MRCC Rijeka zaprimljena je jučer, 22. srpnja u 17.28 sati, od voditelja domaćeg izletničkog broda, posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC112 Pazin, o čemu je obaviještena Lučka kapetanija Pula i Postaja pomorske i aerodromske policije Pula, kao i nadležne službe Uprave sigurnosti plovidbe.

Na poziciji pronalaska utvrđeno je da pronađeno beživotno tijelo nažalost pripada nestalome državljaninu Republike Italije, a za kojim se provodila koordinirana akcija traganja i spašavanja u istarskom akvatoriju, od njegova nestanka, 21. srpnja.

Po nalogu Lučke kapetanije Pula iz MRCC Rijeka je prema Obalnoj radio postaji ORP Rijeka-radio upućena obustava daljnjeg emitiranje PAN-PAN poruke hitnosti, prema sudionicima u pomorskom prometu, tim dijelom Jadrana, a o pronalasku su obaviješteni i kolege u MRCC Roma, Republika Italija.

Pisane vijesti