Nastavak redovitih i izvanrednih nadzora putničkog i teretnog cestovnog prijevoza i cestovne infrastrukture

Slika /slike/foto 10_23/foto ICPC 10_23/nsl ICPC 20-10_23.jpg
Redoviti i izvanredni nadzori putničkog i teretnog prijevoza, inspekcijski nadzori tvrtki, nadzori cestovnih infrastrukturnih objekata, u nadležnosti Inspekcije cestovnog prometa i cesta Ministarstva mora, prometa i infrastrukture provedeni su u razdoblju od 16. do 23. listopada, u skladu s usvojenim Planom rada.

Inspektori cestovnog prometa u navedenom razdoblju nadzirali su putnički i teretni prijevoz cestama te su proveli nadzor poslovanja prijevozničkih tvrtki, izrađena su 422 zapisnika, pri čemu je utvrđeno 157 prekršaja te izdano 88 obaveznih i 30 prekršajnih naloga, kao i 4 optužna prijedloga, 9 opomena, 2 rješenja o isključenju vozila iz prometa te 3 rješenja o privremenoj zabrani obavljanja cestovnog prijevoza. Ukupno je izrečeno 164.548,54 eura, a naplaćeno je ukupno 83.059,56 eura.

Bitno je naglasiti da su tijekom proteklog vikenda provedeni pojačani inspekcijski nadzori prijevoza putnika i tereta na graničnom prijelazu Bajakovo, kojom prilikom su pregledana 54 vozila, među kojima je utvrđeno ukupno 62 prekršaja te je izdano 50 prekršajnih mjera ukupnog iznosa od 67.160,00 eura, od kojih je naplaćeno 45.383,32 eura.

Temeljem Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu, Zakona o prijevozu u cestovnom prometu i Zakona o sigurnosti prometa na cestama, najveći broj utvrđenih prekršaja utvrđen je u vidu manipuliranja podacima s tahografskih uređaja vozila i kartica te nepravilna upotreba istih, nepoštivanje radnog vremena i propisanih odmora, kao i obavljanje prijevoza bez dozvole ili suprotno dozvoli, odnosno „Interbus sporazumu“ te prekoračenje najveće dopuštene mase i dimenzija vozila, tehnička neispravnost vozila.

Nastavljaju se inspekcijski nadzori prometne signalizacije za smirivanje prometa u zonama predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola na koridorima uz javne ceste kao i pojačani inspekcijski nadzori autobusa za prijevoz školske djece (posebnog linijskog i povremenog prijevoza).

Inspekcijskim nadzorom sigurnosti cesta i žičara izvršena su 23 inspekcijska pregleda, kojom prilikom je utvrđeno 55 nepravilnosti, za koje su izdana 3 rješenja, uz izrečenu obvezu otklanjanja nedostataka.

Vijesti iz medija