Državni tajnik Gospočić sudjelovao na neformalnom Vijeću ministara nadležnih za telekomunikacije

  • Slika /slike/foto 10_23/foto dtGOSPOCIC-VM 23-10_23/nsl dtGOSPOCIC VM 23-10_23.jpg
  • Slika
Državni tajnik dr .sc. Alen Gospočić sudjelovao je 23. i 24. listopada na neformalnom Vijeću ministara nadležnih za telekomunikacije, u španjolskom gradu Leónu. Tijekom održavanja Vijeća održane su tri tematske sjednice, na kojima se razgovaralo o osiguravanju zaštite digitalnih prava, budućnosti telekomunikacijskog sektora te dostizanju ciljeva digitalnog desetljeća.

Državni tajnik Gospočić u svojem izlaganju istaknuo je da digitalna tehnologija može donijeti ogromne mogućnosti, ali također može povećati socioekonomske razlike, zbog čega je potrebno poduzeti korake u smislu spriječavanja novih te umanjenju postojećih digitalnih podjele, istaknuvši pritom kako je Republika Hrvatska u Nacionalnoj strategiji razvoja u 1. strateškom cilju „Konkurentno i inovativno gospodarstvo“: „Hrvatska je postavila cilj povećanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, što će se ostvariti pružanjem potpore razvoju konkurentnog i tehnološki naprednog gospodarstva, utemeljenog na znanju i inovacijama.“, rekao je Gospočić uz osvrt na kritične tehnologije, gdje postoji sve veća potreba za jasnim i jedinstvenim stavom o umjetnoj inteligenciji, kao i njezinim pozitivnim i negativnim utjecajima na ljudska i digitalna prava: „Važno je osigurati kompatibilnost ljudskih prava s novim tehnologijama, uključujući umjetnu inteligenciju“, rekao je državni tajnik Gospočić.

Govoreći o budućnosti telekomunikacijskog sektora, državni tajnik Gospočić istakuo je kako bi, prije provedbe nove temeljne reforme telekomunikacijskih pravila, bilo potrebno razmotriti rezultate revizije funkcioniranja Europskog zakonika elektroničkih komunikacija.

Svoje izlaganje na neformalnom Vijeću ministara državni tajnik Gospočić zaključio je osvrtom vezano uz dostizanje ciljeva digitalnog desetljeća, istaknuvši kako je Hrvatska, kroz provedbu Nacionalnog plana, snažno posvećena smanjenju administrativnih opterećenja gospodarstva, optimizacijom i digitalizacijom državnih usluga, čime će se jačati ljudski kapaciteti i osposobljavati službenike za stjecanje digitalnih kompetencija.

Vijesti iz medija