Hrvatski sabor podržao prijedlog Zakona o povlasticama u prometu za osobe s invaliditetom

Hrvatski sabor podržao je u utorak, 24. listopada 2023. godine konačni prijedlog Zakona o povlasticama u prometu kojim se uvode nacionalna i europska iskaznica, kao i europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom, a sve s ciljem poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom.

Državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić tom je prilikom pojasnio da se konačnim prijedlogom Zakona, uz povlastice u putničkom, željezničkom i pomorskom prometu, uređuju povlastice i u cestovnom prometu te se uređuju i prava na povlastice učenika, studenata, osoba s invaliditetom, hrvatskih ratnih vojnih invalida, civilnih invalida, civilnih stradalnika iz Domovinskog rata. Nadalje je istaknuo kako se uvode nacionalna i europska iskaznica te europska parkirališna karta za ostvarivanje prava osoba s invaliditetom iz područja mobilnosti. Govoreći o europskoj iskaznici, državni tajnik Mihotić je objasnio kako ona omogućuje osobama s invaliditetom ostvarivanje prava iz područja turizma, kulture, sporta i zabave na temelju nacionalne iskaznice. Za osobe s invaliditetom izdavat će se i europska parkirališna karta za parkiranje na posebno označenim mjestima.

Navedeni Zakon omogućit će osobama s invaliditetom koje ostvaruju povlastice u prometu da na jednom mjestu imaju uređena prava iz područja mobilnosti. Ujedno će se i uspostaviti informatički sustav za izradu iskaznica za osobe s invaliditetom (nacionalne i europske) i parkirališne karte putem kojih će osobe s invaliditetom moći lakše ostvarivati trenutna prava koja imaju u području mobilnosti i pristupačnosti, poput prava na povlaštenu cestarinu i na olakšice kod registracije automobila, povlašteni prijevoz u pomorskom prometu i dr. Zakonom su u pravilu zadržana ista prava iz postojećeg Zakona, a iskaznice će se izdavati  bez naknade čime se olakšava ostvarivanje prava za sve korisnike povlastica u prometu. Financijska sredstva za uspostavu novog sustava te za izdavanje iskaznica su osigurana projektom iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2026. (NPOO) „Unapređenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti.

Vijesti iz medija