U Šibeniku isporučena peta brodica za hitnu medicinsku pomoć

Slika /slike/foto 10_23/Brza brodica-Šibenik 20-10_23.jpg
Državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver prisustvovao je svečanoj primopredaji pete brze brodice hitne pomorske medicinske službe koja se održala u petak, 20. listopada 2023. godine u Šibeniku.
 
Današnja peta brodica, od njih ukupno šest ugovorenih, isporučena je u sklopu projekta „Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama“, čiji je nositelj Ministarstvo zdravstva i u kojem partnerski sudjeluju Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Hrvatski zavod za hitnu medicinu. Ukupna vrijednost projekta je 10,1 milijuna eura, osiguranih iz europskih sredstava i državnog proračuna, a do sada su, uz Šibenik, brodice isporučene u Zadar, Dubrovnik, Rab i Mali Lošinj.
 
„Uspjeh koji danas obilježavamo postignut je zahvaljujući suradnji Ministarstva zdravstva, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, priobalnih županijskih zavoda za hitnu medicinu, lučkih kapetanija, lokalne zajednice, a u tehničkom smislu Iskra brodogradilišta koje je izgradilo inovativnu nepotopivu brodicu, sposobnu odolijevati i udarima orkanskog juga“, izjavio je prilikom svečanosti primopredaje brodice ministar zdravstva Vili Beroš.
 
„Iznimno sam zadovoljan što smo ovom brodicom osigurali kontinuiranu zdravstvenu skrb i onim područjima u županiji koja nisu lako dostupna. S obzirom na to da je ovaj projekt nastao u suradnji Ministarstva zdravstva s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture te Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu smatram ga odličnim primjerom međuresorske suradnje, a kao i gradonačelnik, ponosan sam na to što će jedan vrhunski šibenski proizvod spašavati živote u Hrvatskoj, a i šire“, istaknuo je šibensko-kninski župan Marko Jelić, dok je šibenski gradonačelnik Željko Burić izjavio kako Grad Šibenik i Šibensko-kninska županija uistinu imaju razlog za zadovoljstvo jer ovim iskorakom unaprjeđujemo i ujednačavamo dostupnost zdravstvene skrbi za sve građane našeg područja, a i svih gostiju posebno tijekom ljetnih mjeseci gdje se broj ljudi višestruko povećava.
 
Uz državnog tajnika Bilavera, ministra Beroša, župana Šibensko-kninske županije Jelića, gradonačelnika Grada Šibenika Burića, svečanosti primopredaje pete brze brodice hitne pomorske medicinske službe prisustvovali su i zamjenik ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Damir Važanić, zamjenik ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije Krešimir Škarica, direktor Iskra brodogradilišta Aleš Ekar, lučki kapetan Lučke kapetanije Šibenik Ivan Paušić i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije Dragan Jelić.
 
IZVOR: MIZ/MMPI
FOTO: Ministarstvo zdravstva


Pisane vijesti