Ministar Oleg Butković obišao radove na izgradnji obilaznice Viškova

Slika /slike/foto 3_19/web MIN-VISKOVO 1-3_19/2 MIN-VISKOVO 1-3_19.jpg
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obišao je u petak gradilište i radove na izgradnji cestovne obilaznice Viškova u dužini 7,6 kilometara, koja će povezati rubne dijelove Rijeke sa Županijskim centrom za gospodarenje otpadom Marišćina, a koja bi trebala biti završena najkasnije sredinom lipnja ove godine.

Ministar Oleg Butković je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo dosad realiziranim aktivnostima na projektu te istaknuo dobru suradnju Ministarstva, Vlade i Primorsko - goranske županije, osobito u prometnom sektoru. „Niz velikih projekata provodi se upravo u Primorsko - goranskoj županiji, a jedan od tih projekata je i obilaznica Viškovo, koja je zajedno s cestom Ložac - Hrvatsko i mostom Čiovo, bila jedna od trauma.“ - istaknuo je ministar Butković, pojasnivši da su ti projekti iziskivali raskidanje ugovora i novu nabavu što je uzrokovalo čekanja i kašnjenja. „Obilaznica Viškova je prekategorizirana iz županijske u državnu cestu tako da se olakša njena izvedba. Sad se završava, a očekujemo i zadatak je da to bude do kraja svibnja, najkasnije do 15. lipnja, kako bi ova cesta, prevažna za Viškovo, bila što prije u funkciji.". - zaključio ministar Butković, dodavši da će obilaznica olakšati prometovanje i omogućiti razvoj te općine.

Prisutne predstavnike medija koji su pratili današnji obilazak, ministar Butković izvijestio je i o završetku javnog savjetovanja za cestu D 403, najvećeg infrastrukturnog cestovnog projekta u Županiji, koja će povezati zapadni dio riječke luke i Zagrebačku obalu s riječkom obilaznicom. „Projekt ide na na kontrolu budući je riječ o europskom projektu, a nakon toga će biti objavljen javni natječaj. Početak radova na toj cesti očekuje se u jesen.“, rekao je ministar Butković, naglasivši da je riječ o cesti važnoj za razvoj cijele Rijeke. „Financijska konstrukcija, koja je bila najveći problem, je zatvorena. Potpisan je ugovor o bespovratnim sredstavima te će se projekt s 85 posto financirati iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Sada ide postupak u Hrvatskim cestama, javno savjetovanje, pa natječaj.“ - zaključio je ministar Butković te dodao i da će projekt autoceste Križišće - Žuta Lokva biti predstavljen u travnju te će Hrvatske ceste, pojasnio je ministar, predati zahtjev za lokacijsku dozvolu za obilaznicu Novoga Vinodolskog, koja se nalazi na trasi, odnosno da se u ovom mandatu očekuje početak gradnje na toj dionici.

Župan Zlatko Komadina rekao je kako mu je drago da je ministar nastavio tamo gdje je on stao i dokazao da je riječ o opravdanim projektima. Dilema je bila raskidati ugovor za ovu cestu sa starim izvođačem, no išlo se u rizik, a radovi su nastavljeni, rekao je dodavši da mu je drago da započinje i "priča" u vezi dionice do Žute Lokve, kao i na cesti D 403.

Podsjetimo, obilaznica Viškova gradi se na trasi državne ceste DC 427, od čvora Rujevica preko Viškova do čvora Marčelji, a nositelj projekta su Hrvatske ceste. Vrijednost radova je oko 37 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost radova, uključujući radove prethodnog izvođača, oko 120 milijuna kuna. Trasa je podijeljena na tri etape, a preostalo je još realizirati infrastrukturne zahvate u dijelu izgradnje i uređenja kanalizacije, potpornih zidova, sustava odvodnje i izgradnje kružnog toka.

Izmještanjem prometa s postojeće ceste, koja prolazi kroz središte Viškova, unaprijedit će se sigurnost u prometu i kvalitetnije cestovno povezati Viškovo s riječkom obilaznicom i županijskim prometnim sustavom.



Najave