Državni tajnik Tomislav Mihotić sudjelovao u radu 'Trećeg ministarskog sastanka Istočnog partnerstva o digitalnom gospodarstvu' te neformalnom sastanku ministara EU nadležnih za telekomunikacije

Slika /slike/foto 3_19/foto dtTMIHOTIC-EVELKOM 5-3_19/3 z dtTMIHOTIC-EVELKOM 5-3_19.JPG
Izaslanstvo Republike Hrvatske, koje je predvodio državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Tomislav Mihotić, a koje su još činili načelnik Sektora elektroničkih komunikacija i pošte, Krešo Antonović, Domagoj Maričić ispredHAKOM-a te ministar savjetnik u Stalnom predstavništvu RH pri EU, Viktor Šober, sudjelovalo je na sastancima organiziranima u sklopu Rumunjskog predsjedanja Vijećem EU u Bukureštu.

Treći ministarski sastanak Istočnog partnerstva o digitalnom gospodarstvu, kojim je ujedno obilježena 10. obljetnica uspostave ove zajedničke inicijative Europske unije, njezinih država članica i 6 partnerskih država istočne Europe – Armenije, Azerbajdžana, Bjelarusa, Gruzije, Moldove i Ukrajine održan je 28. veljače, a glavna tema sastanka bilo je proširenje prednosti i koristi jedinstvenog digitalnog tržišta na istočnoeuropske partnerske države. Sastankom je predsjedao Alexandru Petrescu, rumunjski ministar komunikacija i informacijskog društva, a Europsku komisiju predstavljao je Andrus Ansip, potpredsjednik EK za jedinstveno digitalno tržište.

U raspravi, u kojoj su sudjelovali predstavnici svih navedenih istočnoeuropskih država i većina predstavnika država članica EU, državni tajnik Mihotić naglasio je da Hrvatska snažno podupire proširenje dobrobiti jedinstvenog digitalnog tržišta na istočnoeuropske partnere, te da smo spremni sudjelovati u zajedničkim programima i inicijativama, kao što smo činili i do sada. Dodao je da je plan zacrtan Ministarskom izjavom ambiciozan, ali ostvariv. Na kraju ovoga sastanka ministri su jednoglasno podržali Ministarsku izjavu 'Treći ministarski sastanak Istočnog partnerstva o digitalnom gospodarstvu' koju je prethodno, u pisanom postupku, odobrilo Vijeće EU.

Sljedećeg dana (1. ožujka), u prostorima Palače parlamenta u Bukureštu, pod predsjedanjem Rumunjskog ministra Petrescua, održan je Neformalni sastanak ministara Europske unije nadležnih za telekomunikacije, koji je bio posvećen budućnosti visokodigitalizirane Europe i oblikovanju Strategije jedinstvenog digitalnog tržišta nakon 2020. godine te umjetnoj inteligenciji.

U okviru rasprave o Strategiji jedinstvenog digitalnog tržišta nakon 2020. godine državni tajnik Mihotić izrazio je uvjerenje da će prioriteti utvrđeni u postojećoj Strategiji ostati relevantni i nakon 2020. godine te da se treba usredotočiti na dovršenje postojećih prijedloga, kao i na provedbu mjera donesenih tijekom nedavnih zakonodavnih postupaka. Državni tajnik Mihotić također je u svojem izlaganju istaknuo prioritete i mjere na koje se potrebno usmjeriti, posebno u javnom, a posebno u poslovnom sektoru. Naglasio je da je tržišno natjecanje glavni pokretač ulaganja te bismo trebali poticati razvoj novih inovativnih usluga, koje će povećati potražnju i potaknuti daljnji razvoj digitalne infrastruktur te poticati povećanje mobilnosti i fleksibilnosti građana i poduzeća na unutarnjem tržištu, zajedno s tehnološkim razvojem prema digitalnom gospodarstvu i e-upravi. Zaključio je da treba snažno podržati provedbu već donesenog zakonodavnog okvira za kibernetičku sigurnost i za slobodan protok neosobnih podataka, a u cilju veće proaktivnosti i bržeg razvoja politika i standarda EU-a usmjerenih prema naprijed, potrebno je pažljivo odabrati prioritete te se na njih usredotočiti, pri čemu politike i mjere trebaju biti robusne i prilagodljive promjenama.

U okviru rasprave o mogućnostima osnaživanja podatkovnog gospodarstva, kako bi se na svjetskoj razini osigurala konkurentnost EU-a u umjetnoj inteligenciji, državni tajnik je istaknuo da je Hrvatska u području IT tehnologije donijela nekoliko propisa i strateških dokumenata koji obuhvaćaju i područje umjetne inteligencije. Državni tajnik Mihotić naglasio je kako se planira skora izrada Nacionalne strategije digitalizacije gospodarstva koja će obuhvatiti i daljnje poticanje razvoja istraživanja i inovacija u digitalnim tehnologijama, pa tako i u područjima umjetne inteligencije. Naglasio je važnost stvaranja europskih podatkovnih prostora zbog omogućivanja neometanog prekograničnog dijeljenja podataka, kao i potrebu poticanja i uspostave digitalnih inovacijskih centara (Digital Innovation Hubs – DIH) koji će djelovati kao 'one - stop - shop' te pružati sveobuhvatnu i zaokruženu podršku i konkretna rješenja poduzećima, a osobito malim i srednjim poduzećima, za uvođenje digitalizacije u njihove poslovne procese, razvoj proizvoda i usluga, prodaju i distribuciju, u cilju provedbe načela Industrije 4.0..

Tijekom ministarskog radnog ručka predstavnici država članica EU raspravljali su o izazovima i mogućnostima u izgradnji otpornog i pouzdanog ekosustava kibernetičke sigurnosti.

Na marginama ovih sastanaka hrvatsko izaslanstvo održalo je radne konstruktivne sastanke s predstavnicima Finske i Njemačke, u cilju međusobnog informiranja i usklađivanja pripremnih aktivnosti Hrvatskog predsjedanja.

Najave