Ministar Oleg Butković na predstavljanju novih autobusa riječkog Autotroleja

Slika /slike/foto 9_19/Goran-Kovacic-PIXSELL/PXL_060919_25904091.jpg
Prigodno predstavljanje prvih 9 od ukupno 22 nova gradska autobusa riječkog „Autotroleja“ održano je danas u Rijeci u nazočnosti ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića.

Na prezentaciji su sudjelovali i gradonačelnik Grada Rijeke, Vojko Obersnel, direktor KD Autotrolej, Albert Kontuš te glavni izvršni direktor Auto Hrvatske, Bogdan Tihava.

Podsjetimo, radi se o projektu nabave potpuno novih MAN-ovih autobusa za riječki „Autotrolej“ , i to u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020. Vozila udovoljavaju strogim standardima EURO 6 norme ispušnih plinova, a raspolažu sa ukupno 36 sjedala i 80 stajaćih mjesta. Naime, riječ je o dizelskim autobusima snage motora 235 kw, dužine 12 metara, koji će zahvaljujući svojim tehničkim karakteristikama moći prometovati u gradskom i  prigradskom prometu.

"Dosad je isporučeno 127 novih autobusa, prekjučer u Zadru, jučer u Splitu, a danas u Rijeci. Ukupno će se nabaviti 187 autobusa za javne gradske prijevoznike diljem Hrvatske. Vrijednost ovog programa kojim ćemo obnoviti vozne parkove u devet hrvatskih gradova iznosi oko 315 milijuna kuna. Najveći dio sredstava, u iznosu od 85%, osigurava se iz EU fondova, a onih 15% preuzima Ministarstvo, odnosno državni proračun, tako da je to velika pomoć gradovima i tvrtkama koje se bave javnim gradskim prijevozom.", rekao je povodom predstavljanja novih autobusa ministar Oleg Butković te dodao kako mu je posebno drago što se i na ovaj način pomaže gradu Rijeci u pripremama za projekt Europske prijestolnice kulture 2020. godine.

Direktor „Autotroleja“ Alberto Kontuš istaknuo je pak kako je dolazak prvih devet autobusa iznimno značajan dan za ovu riječku tvrtku, a obnova voznog parka preduvjet za još kvalitetniju uslugu.

Naime, nabava novih vozila u mnogočemu će doprinijeti povećanju udobnosti i dostupnosti usluge javnog prijevoza u gradu Rijeci. Osim toga, smanjit će se troškovi održavanja vozila, te negativni učinci po okoliš, dok će prosječna starost voznog parka riječkog „Autotroleja“, nakon nabave novih autobusa, iznositi svega šest godina.

Ukupna vrijednost nabave 22 nova dizel autobusa za KD Autotrolej iznosi 48.504.687,50 kuna, od čega je 38.000.000,00 kuna osigurano iz Kohezijskog fonda EU u sklopu projekta „No regret“. Za projekt  je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture osiguralo 9 milijuna kuna, a Komunalno društvo Autotrolej  iznos od 713,750,00 kuna.

Podsjetimo kako je projekt obnove i nabave novih autobusa započeo još u svibnju 2017. godine, i to objavom javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava. Provedbom ovog programa Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nastoji podići ukupnu razinu kvalitete, sigurnosti i ekološke održivosti  u javnom gradskom prijevozu u Republici Hrvatskoj.

Vijesti iz medija