Ministar Butković na svečanosti otvorenja rekonstruirane luke za javni promet u naselju Donje Čelo na otoku Koločepu

  • Slika /slike/foto 3_22/foto MIN-KOLOCEP 16-3_22/nsl MIN-KOLOCEP 16-3_22.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao je u srijedu, 16. ožujka na svečanosti otvorenja rekonstruirane luke za javni promet u naselju Donje Čelo na otoku Koločepu.
 
Projektom rekonstrukcije luke, vrijednog 30 milijuna kuna, omogućeno je pristajanje većih brodova, poboljšana je kvaliteta linijskog prijevoza na državnoj brodskoj liniji Suđurađ - Lopud - Koločep - Dubrovnik te su osigurani uvjeti za uvođenje dodatne trajektne linije.
 
"Drago mi je da smo danas ovdje na otoku Koločepu gdje otvaramo jedan u nizu projekata u lučku infrastrukturu", izjavio je ministar Butković istaknuvši kako je osiguravanje adekvatnih linija prema i među otocima, odnosno, osiguravanje odgovarajuće prometne povezanosti od vitalne važnosti za bolji i kvalitetniji život u priobalju i na otocima. 
 
Projekt rekonstrukcije luke za javni promet financiran je sredstvima Europske unije i iz Državnog proračuna, a njime je, između ostaloga, produžen i proširen postojeći pristanišni gat, povećana je dubina gaza u luci, uređena je obalna linija s vertikalnim obalnim zidom, postavljena je i opremljena trajektna rampa te je izgrađen operativni plato omeđen vertikalnim betonskim zidom za iskrcaj ili ukrcaj putnika i vozila.
 
Ministar Butković čestitao je županu, Županijskoj lučkoj upravi i Gradu Dubrovniku, budući da i oni provode jedan projekt koji se financira europskim novcima, Lapadsku obalu te istaknuo kako je Dubrovačko-neretvanska županija najbolja u povlačenju europskih sredstava u pripremi ovakvih i sličnih projekata. "U županiji se provodi ukupno oko 400 milijuna kuna, a ono što planiramo i što će vrlo brzo krenuti je oko 600 milijuna kuna. Mi smo zemlja koja je okrenuta moru, živimo od mora i velika ulaganja u lučku infrastrukturu su bila prijeko potrebna", rekao je ministar Butković te dodao kako se nakon izgradnje infrastrukture kreće u nabavku novih brodova. "Jedan od tih brodova bit će namijenjen za Elafite. Budući da smo osigurali sredstva iz Nacionalnog programa za oporavak i otpornost, Jadrolinija će krenuti u nabavku tri nova broda i jedan bi trebao ovdje povezivati Elafite", izjavio je ministar istaknuvši kako se nastavlja s ulaganjima u lučku infrastrukturu diljem hrvatske obale.
 
Uz ministra Butkovića, svečanosti otvorenja rekonstruirane luke na otoku Koločepu nazočili su saborski zastupnik Branko Bačić, ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik Željko Dadić, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić.

Najave