Lučkoj ispostavi Rab isporučena brza brodica za hitnu medicinsku pomoć

  • Slika /slike/foto 7_23/foto PPVRH-RAB 25-7_23/web PPVRH-RAB 25-7_23/nsl PPVRH-RAB 25-7_23 – kopija.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je danas u Rabu, povodom predaje nove brodice za potrebe pomorske medicinske službe, na korištenje Lučkoj ispostavi Rab.
 
Tom održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene značajke i namjena brodice, isporučene u sklopu projekta „Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama“, čiji je nositelj Ministarstvo zdravstva i u kojem partnerski sudjeluju Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Hrvatski zavod za hitnu medicinu, ukupne vrijednosti 10,1 milijuna eura, osiguranih iz europskih bespovratnih sredstava i državnog proračuna.

Potpredsjednik Vlade i ministar Butković izrazio je zadovoljstvo realizacijom isporuke brodice ove namjene za potrebe pomorske medicinske službe: „Nakon Dubrovnika i Zadra ovo je treća brza brodica, koja stiže u lučku ispostavu Rab, a zatim slijedi Šibenik, Mali Lošinj pa Supetar. Dakle, do kraja godine bit će isporučeno svih 6 brodica za medicinsku pomoć na moru.“, rekao je istaknuvši pritom suradnju lučkih kapetanija i ispostava s liječnicima i zavodima za hitnu medicinsku pomoć.

Govoreći o značaju suradnje dvaju ministarstava u realizaciji Projekta potpredsjednik Vlade i ministar Butković rekao je: „Ono što me također veseli reći jest to što je nabava ovih 6 brodica, koje radimo s Ministarstvo zdravstva, samo dio projekta obnove flote lučkih kapetanija. Do kraja ove godine bit će isporučeno ukupno 7 plovila i to: 4 brze brodice za hitnu medicinsku pomoć, 1 brodica za traganje i spašavanje na moru, koja će biti upućena u Pulu te 2 gumenjaka, od njih ukupno 9 koliko ih se trenutno gradi za potrebe svih lučkih kapetanija. Do kraja 2026. godine naše će kapetanije i ispostave od Pule do Dubrovnika raspolagati sa ukupno 38 potpuno novih plovila – brodica i gumenjaka.“, zaključio je.

Uz potpredsjednika vlade i ministra Butkovića na konferenciji je sudjelovao direktor HTZ-a Kristijan Pavić, ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe kap. Siniša Orlić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević, ravnateljica Uprave za primarnu zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravstva Danica Kramarić, saborski zastupnici, predstavnici Primorsko – goranske županije i domaćin, gradonačelnik Raba Nikola Grgurić.

Nakon završetka konferencije u rapskoj gradskoj luci održana je prezentacijska plovidba nove brodice.

Brza brodica hitne pomorske medicinske službe predana je na korištenje Lučkoj ispostavi Rab temeljem Sporazuma o suradnji Ministarstva zdravstva i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sa Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu, prema kojemu svi priobalni županijski zavodi za hitnu medicinu osiguravaju medicinsku pratnju, dok lučke kapetanije i ispostave osiguravaju vez, održavanje i posadu brodica, čime se osigurava pružanje hitne medicinske skrbi stanovnicima i posjetiteljima otoka i priobalja kao i ujednačava dostupnost hitne zdravstvene skrbi na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske.

Pisane vijesti