Kreću radovi na prvoj fazi projekta Novog ulaza u Split, poddionici koja će čvor Vučevicu spajati sa tunelom Kozjak

  • Slika /slike/foto 4_23/foto PPVRH-VUCEVICA 14-4_23/nsl PPVRH-VUCEVICA 14-4_23.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je u petak, 14. travnja u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je sudjelovao na uvođenju u posao izvođača radova na poddionici čvor Vučevica – sjeverni portal tunela Kozjak, dijelu dionice od čvora Vučevica do tunela Kozjak.

Navedena poddionica dio je prve faze projekta Novi ulaz u Split, koji se proteže od čvora Vučevica na autocesti A1 do trajektne luke Split, a vrijednost ugovora za radove iznosi 3,48 milijuna eura bez PDV-a, s rokom dovršetka radova od 12 mjeseci.

„Mi smo danas ovdje na početku radova prve faze projekta koji spaja autocestu sa državnom cestom D8, a koji uključuje i tunel Kozjak.“, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković te naglasio kako se radi o pristupnoj cesti tunelu koji obuhvaća nadvožnjak ispod autoceste i jednim dijelom devijaciju autoceste do samog portala tunela. Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture nadalje je istaknuo kako su u Hrvatskim cestama otvorene ponude za gradnju tunela dugačkog 2,5 kilometara i spoj na državnu cestu D8 ukupne vrijednosti između 80 i 90 milijuna eura te da će, nakon što se donese odluka o odabiru i ukoliko sve prođe bez žalbi, na jesen započeti s radovima kopanja tunela. „Zahvaljujem županu Splitsko-dalmatinske županije koji je bio ustrajan. On se u posljednje vrijeme jako zalagao da ovo što prije krene.“, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar Butković te istaknuo neke projekte na splitskom području koje je, kad govorimo o prometnoj infrastrukturi, dugo godina bilo zanemarivano. „Očekuje nas sad brzo i dionica Mravinci – TTTS, koja bi trebala početi raditi jedna faza, početi se graditi i to će biti u svibnju, a za drugu fazu već su otvorene ponude. To je projekt vrijedan negdje oko 40 milijuna eura. Na čvoru Dugopolje također se realizira veliki projekt proširenja samog čvora, a to rade Hrvatske autoceste. To je projekt vrijedan negdje oko 3,5 milijuna eura. Radovi idu dobro, tako da ćemo i Dugopolje proširiti i prilagoditi zapravo potrebama Splita.“, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar Butković.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban istaknuo je kako je danas važan dan za Županiju i za Grad Split. „Ovaj dan je značajan iz razloga toga što više nitko nikada ovaj projekt zaustaviti ne može.“, naglasio je župan Boban zahvalivši Hrvatskim cestama i resornom ministarstvu. Nadalje je dodao kako je bitno da ovim projektom Grad Split dobiva, i cijela ova aglomeracija, jedan projekt koji i zaslužuje kao drugi grad u Republici Hrvatskoj. „Ovaj kraj vapi za ovakvim projektom. Zasigurno će se ovdje mladi ljudi vraćati. Zasigurno će ovdje i turizam procvasti. Zasigurno će se ovdje naći i poduzetničkih inicijativa probojom kroz tunel Kozjak i ovog traka.“, zaključio je župan Splitsko-dalmatinske županije još jednom istaknuvši važnost budućeg koridora i buduće trase za novi ulaz u Grad Split.

Uvođenju izvođača u posao, uz potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića i splitsko-dalmatinskog župana Bobana, nazočili su i gradonačelnici i načelnici okolnih gradova i općina, potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader, državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić te predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Najave