​Državni tajnik Bilaver na završnoj konferenciji za medije povodom isporuke novih autobusa za tvrtku Promet d.o.o. Split

Slika /slike/foto%209_19/dt-bilaver-st-001.jpg
Danas je u Splitu održana završna konferencija za medije povodom isporuke 34 nova autobusa za splitsko gradsko poduzeće „Promet d.o.o.“ Split. Dio od 34 nova autobusa u promet će krenuti u ponedjeljak 9. rujna, a ostatak će se postupno stavljati u promet po završetku potrebne dokumentacije i instalacije opreme za prodaju karata.

Uz mnogobrojne uzvanike i goste, na konferenciji su sudjelovali i Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Miroslav Delić, predsjednik Uprave tvrtke „Promet d.o.o.“ Split te Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Grada Splita.

„Od danas će splitski gradski prijevoz biti bogatiji za 34 nova autobusa. Povećanjem kapaciteta i osuvremenjivanjem javnog gradskog prijevoza, putovanja, odlasci i dolasci u Dioklecijanovom gradu biti će kudikamo brži i sigurniji. Nabavom novih autobusa javni prijevoz u Splitu učinit će se dostupnijim i ugodnijim, na zadovoljstvo svih nas koji smo uključeni u ovaj projekt, ali i  na zadovoljstvo svih onih mnogobrojnih Splićanki i Splićana koji svakodnevno koriste usluge splitskog „Prometa“.", rekao je povodom predstavljanja autobusa državni tajnik Bilaver te se osvrnuo i na izuzetno kvalitetnu suradnju koju Uprava za EU fondove i strateško planiranje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture ima s gradskom tvrtkom „Promet“ te pritom dodao: „Rezultati te suradnje zasigurno će se odraziti i na svakodnevni život Splićana, kao i na ukupne dojmove svih onih gostiju i turista koji odluče posjetiti ovaj grad."

Prisutne je pozdravio i predsjednik Uprave tvrtke „Promet d.o.o.“, Miroslav Delić istaknuvši kako će novonabavljeni autobusi biti stavljeni u funkciju kroz sljedećih desetak dana.
Podsjetimo kako ukupna vrijednost projekta nabave novih autobusa iznosi 93,7 milijuna kuna. Ukupan iznos prihvatljivih, odnosno bespovratnih sredstava za navedeni projekt iznosi oko 74,9 milijuna kuna. Od navedenog se iznosa 63,7 milijuna kuna odnosi na EU sredstva, a 11,2 milijuna kuna na sredstva iz Državnog proračuna.
   
Naime, povećanje osobne sigurnosti vozača i putnika u javnom gradskom prometu, smanjenje troškova održavanja vozila kao i smanjenje negativnih utjecaja na okoliš, samo su neki od ciljeva realizacije ovog projekta. Obnovom voznog parka stvaraju se preduvjeti za kvalitetniju prometnu povezanost unutar Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, ali i zdravi temelji za daljnji turistički i gospodarski razvoj najvećeg dalmatinskog grada i županije. 

Pored nabave novih autobusa i osuvremenjivanja javnog gradskog prijevoza, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i nadležna Uprava za EU fondove i strateško planiranje intenzivno rade i na realizaciji drugih projekata na području Splitsko - dalmatinske županije, kao što su „Dogradnja vanjskog veza Sućuraj“, zatim projekt „Izgradnja ceste Pučišća – Povlja, dionice Pučišća – uvala Luka“, projekt „Izrada regionalnog prometnog masterplana funkcionalne regije Srednja Dalmacija“, projekt „Izrada studijske dokumentacije modernizacije dionice Knin-Split željezničke pruge M604 Oštarije-Knin-Split, željezničke pruge M606 Knin-Zadar i M607 Perković-Šibenik“ te projekt „Izgradnja mosta kopno - Otok Čiovo u Trogiru sa spojnim cestama - 2. projektna faza“.
  
Ukupna vrijednost navedenih projekata kojima se nastoji unaprijediti kvaliteta prometne infrastrukture na području Srednje Dalmacije iznosi oko 248,2 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva za njihovu realizaciju iznose oko 221,1 milijun kuna.
Ostvarenje i realizacija ovih projekata otvorit će potpuno nove mogućnosti gospodarskog i turističkog razvoja područja Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Vijesti iz medija