Državni tajnik Josip Bilaver u radnom posjetu Pomorskom fakultetu u Splitu

Slika /slike/foto 9_19/foto dtBILAVER-PFST 4-9_19/Pomorski 2.jpg
Državni tajnik za more, Josip Bilaver boravio je u srijedu, 4. rujna 2019. godine, u radnom posjetu Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, povodom predstavljanja projekta “Funkcionalna integracija Sveučilišta u Splitu, PMF-ST, PFST te KTF-ST kroz razvoj znanstveno-istraživačke infrastrukture u Zgradi tri fakulteta”.

Projektom je predviđena nabava potpuno nove specijalizirane znanstveno-istraživačke opreme i infrastrukture u cilju funkcionalnog objedinjavanja triju sastavnica splitskog Sveučilišta. Provedbom objedinjenog organizacijsko-prostornog preustroja u zgradama Kemijsko-tehnološkog, Prirodoslovno-matematičkog i Pomorskog fakulteta omogućit će se dodatna funkcionalna integracija znanstveno-istraživačkog rada i pametne specijalizacije s naglaskom na predviđena područja zdravlja, održivog okoliša i energije, inženjerstva, biotehnologije i bioekonomije.

Zahvaljujući projektu Zavod za brodostrojarstvo splitskog Pomorskog fakulteta dobio je potpuno novi Wartsilin Full mission simulator strojarnice broda s dizel električnom propulzijom na dvojno gorivo. Riječ je o suvremenom simulatorskom sustavu namijenjenom istraživanju i optimizaciji brodskih pogonskih sustava tipičnih za novije LNG brodove, kao i velike brodove za kružna putovanja. Simulator pruža mogućnost modeliranja i proučavanja procesa pogona i međusobne interakcije brodske posade u slučajevima ekstremnih radnih uvjeta i izvanrednih situacija koje mogu ugroziti ljudski život, okoliš i imovinu.

Zavod za nautiku splitskog pomorstva postao je bogatiji za upotpunjeni sustav nautičkih simulatora, s dodatnim hardwerom i softwerom. Instalirana su i dva dodatna manja mosta načelno namijenjena za simuliranje rada tegljača, napravljena je nadogradnja VTS simulatora sa GMDSS simulatorom te dodani vizualizacijski kanali za veliki most. Kompletna oprema sustava omogućila je funkcionalno umrežavanje nautičkih simulatora za simuliranje i rekonstrukciju različitih situacija na moru.

Nabava ovih simulatora dodatno će unaprijediti kvalitetu nastave na splitskom Pomorskom fakultetu, a osigurat će i potrebnu tehnologiju za obrazovanje pomoraca prema najvišim svjetskim standardima.

Ukupna vrijednost projekta “Funkcionalna integracija Sveučilišta u Splitu" iznosi 85.142.157.88 kuna, s time da se isti iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancira sa 82.870.870,38 kuna. Vrijeme provedbe projekta obuhvaća razdoblje od 1. rujna 2018. do 1. travnja 2021. godine.

Pisane vijesti