Državni tajnik Bilaver na Europskom tjednu brodarstva istaknuo bitne odrednice Hrvatskog predsjedanja te istaknuo potrebu unaprjeđenja sustava kroz digitanu transformaciju

Slika /slike/foto 2_20/nsl dtJBILAVER-ESW 24-2_20.jpg
Državni tajnik za more i fondove EU, Josip Bilaver sudjelovao je 20. veljače na konferenciji 'ESW 2020 Flagship Conference', koja je održana u sklopu 'Europskoga tjedna brodarstva' (European shipping week - ESW), u Bruxellesu.

ESW je događaj u organizaciji udruge 'European Community Shipowners Associations' (ESCA) i zamišljen je kao središnje događanje sektora pomorstva i brodarstva, ali i prigoda za susret i razmjenu informacija između kreatora EU politika i aktera u Europskome sektoru pomorstva i brodarstva.

Državni tajnik Bilaver sudionicima se obratio završnoga, tematski najznačajnijeg dana događanja (20. veljače), u sklopu konferencije 'ESW 2020 Flagship Conference' te je u svojem govoru istaknuo Hrvatske prioritete tijekom predsjedanja Vijećem EU, uz poseban naglasak na potrebu unaprijeđenja razmjena informacija kroz suradnje između europskih institucija, država članica i svih sudionika u sektoru pomorstva i brodogradnje: "Kao što vam je poznato, hrvatsko predsjedništvo Vijećem EU dolazi u vrijeme velikih izazova za Uniju i na početku novog institucionalnog i zakonodavnog ciklusa. S naše strane također smo pokušali potaknuti rasprave tijekom pripreme Ministarske deklaracije o temama zaštite okoliša, pomoraca, daljnje digitalizacije, financiranja inovacija i konkurentnosti brodskog sektora. Hrvatsko predsjedništvo ovu Deklaraciju vidi kao priliku da države članice izraze svoje stavove o budućnosti pomorskog sektora u vodnom prometu EU-a, posebno imajući u vidu Zeleni ugovor i novu prometnu strategiju na kojoj Komisija radi. Kao način da naglasimo važnost ove teme planiramo ovu Deklaraciju pretvoriti u zaključke Vijeća ministara prometa, u lipnju.". - rekao je državni tajni Bilaver te istaknuo važnost izazova digitalne transformacije i potrebu razvoja potpuno digitalnog administrativnog okruženja: "...koje bi pomorskom sektoru omogućilo smanjenje troškova operatora i povećanje administrativne učinkovitosti, s ciljem omogućavanja besprijekornog multimodalnog prometa.".

Tijekom svojeg obraćanja sudionicima Konferencije državni tajnik Bilaver pohvalio je organizaciju ovako značajnog i korisnog događaja te je sudionike ukratko tematski informirao i pozvao da sudjeluju na nadolazećoj pomorskoj konferenciji te Neformalnom vijeću za pomorstvo, a koje će se održati u Opatiji 10. i 11. ožujka 2020. godine.

Uz državnog tajnika Bilavera sudionicima Konferencije obratili su se neki od najvažnijih predstavnika u sektoru pomorstva, a na svjetskoj razini svakao je najznačajniji govor održao Kitack Lim, glavni tajnik Međunarodne pomorske organizacije (International Maritime Organization - IMO).

U sklopu Konferencije državni tajnik, Josip Bilaver održao je bilateralni sastanak s Norbertom Brackmannom, članom njemačkog Bundestaga, ujedno i koordinatorom za pomorstvo Savezne Republike Njemačke, a na sastanku se razgovaralo o prioritetima Hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU. Tom prilikom državni tajnik Bilaver pozvao je Njemačkog parlamentarca Brackmanna na Konferenciju u Opatiji, za kada su dogovorili i slijedeći susret.

Više inormacija o sadržaju središnje Konferencije, ali i sadržaja prethodnih dana ESW-a, na službenoj stranici >>> (https://europeanshippingweek.eu/events/2020-02/ ).

Pisane vijesti