Prezentacija infrastrukturnih projekata na području Splitsko - dalmatinske županije i potpisivanje Ugovora za unaprjeđenje lučke infrastrukture u Splitsko - dalmatinskoj i Dubrovačko - neretvanskoj županiji

  • Slika /slike/foto 2_20/foto MIN-ST 24-2_20/nsl MIN-ST 24-2_20.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković sudjelovao je danas u Splitu na prezentaciji infrastrukturnih projekata u ingerenciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na području Splitsko - dalmatinske županije.

O aktualnim projektima na državnim cestama Splitsko – dalmatinske županije govorio je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, Josip Škorić, a predsjednik Uprave HAC-a, Boris Huzjan govorio je o ulaganjima Hrvatskih autocesta na području Županije, dok je  projekte razvoja željezničkog prijevoza Splitsko - dalmatinske županije predstavio član Uprave HŽ infrastrukture, Darko Barišić.

Osim o pitanjima lučke i cestovne infrastrukture, govorilo se i o željezničkim prugama koje su u lošem stanju i čekaju temeljitu obnovu pa se projekt povezivanja splitske gradske luke željeznicom s kolodvorom u Kopilici nametnuo kao prioritet. Povezivanje grada sa svojom zrakoplovnom lukom u Kaštelima planira se provesti u tri faze, dok se, nakon uređenja privremenog autobusnog kolodvora u Kopilici, planiraju izgraditi nova željeznička stajališta (Dujmovača, Solin Širine, Sveti Kajo, Split HB Zajednice i Rudine). U posljednjoj bi se fazi projekta rekonstruirao Kolodvor Predgrađe (Kopilica), Kolodvor Split (Istočna obala) te izgradila nova željeznička pruga do Zračne luke Split ili grada Trogira.

U sklopu Prostornog plana Splitsko – dalmatinske županije, čije su izmjene i dopune u tijeku, Hrvatske autoceste su predložile izmjenu lokacije čvora pa bi se čvorom Rašćane povezala autocesta s jedne strane na državnu cestu DC 62, a onda i Imotski i zapadna Hercegovina preko mreže planiranih prometnica definiranih prostorno-planskom dokumentacijom. Provedena je javna nabava za izradu projektne dokumentacije te je u tijeku odabir izvršitelja u vrijednosti nabave 1,8 milijuna kuna. Planirani početak javne nabave za radove je prosinac 2020. godine, a procjena ukupnih troškova izgradnje iznosi 29 milijuna kuna.

Nakon prezentacije svih projekata, splitsko – dalmatinski župan, Blaženko Boban zahvalio je ministru Butkoviću, njegovim suradnicima, gradonačelniku Grada Splita, Andri Krstuloviću Opari te svim gradonačelnicima i načelnicima s kojima su radili na projektima.

Završnom riječi nazočnima se obratio i ministar Oleg Butković istaknuvši kako se na području Splitsko - dalmatinske županije trenutno realizira 10-tak velikih infrastrukturnih projekata ukupne vrijednosti preko 5,8 milijardi kuna, koji se najvećim dijelom odnose na projekte cestovne infrastrukture i željezničkog povezivanja.

„Svi ovi projekti izrazito su važni za budućnost razvoja grada Splita i vjerujem da svi održani sastanci, koordinacije i rad na ovim projektima pokazuju kako smo prometnu infrastrukturu grada Splita stavili na sam vrh prioriteta Vlade RH, čemu u prilog govori činjenica da 1/3 od ukupno 20 milijardi kuna ulaganja u prometnu infrastrukturu ide u Splitsko – dalmatinsku županiju.“, naglasio je ministar Butković čestitavši svima koji aktivno rade na svim ovim projektima, od Hrvatskih cesta do HŽ Infrastrukture i Hrvatskih autocesta i županije, svih gradova i općina.

Nakon prezentacije infrastrukturnih projekata, potpisani su ugovori vrijedni više od 20 milijuna kuna za lučku infrastrukturu za Splitsko - dalmatinsku i Dubrovačko - neretvansku županiju, koje je ministar Butković potpisao sa ravnateljima Lučkih uprava Splitsko – dalmatinske i Dubrovačko – neretvanske županije, Lučke uprave Korčula te načelnicima općina Postira i Podgora.

Najave