Državna cesta DC403 puštena u promet

  • Slika /slike/foto 10_23/foto PPVRH-DC403 18-10_23/nsl PPVRH-DC403 18-10_23.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovali su u srijedu, 18. listopada 2023. godine na svečanosti povodom puštanja u promet državne ceste DC403 na dionici od čvora Škurinje do Luke Rijeka, koja će povezati kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali u luci Rijeka na mrežu hrvatskih autocesta, omogućiti lakše povezivanje zapadnog dijela grada i riječke obilaznice te smanjiti prometne gužve i povećati sigurnost prometa.

Predsjednik Vlade rekao je kako državna cesta DC403 znači prometno povezivanje Rijeke kao naše najveće luke, ali i kvalitetniji i jednostavniji život za sve u zapadnom dijelu grada. Predsjednik Vlade dodao je se sada, nakon Zadra i Ploča, može reći i da Rijeka ima autocestu praktički do same obale. Zahvalio je svima koji su radili na državnoj cesti DC403, za koju je rekao da je fascinantan građevinski projekt te pokazatelj da se Hrvatska snažno infrastrukturno razvija. „To je dio našeg plana da ovo desetljeće riješimo sve što je strateški bitno s mrežom autocesta i mrežom brzih cesta“, istaknuo je predsjednik Vlade.

Potpredsjednik Vlade i ministar Butković izrazio je zadovoljstvo zbog puštanja u promet državne ceste DC403 istaknuvši kako je to u gospodarskom, prometnom i građevinskom smislu jedan od najvećih poduhvata u novije vrijeme. „Ne tako davno, 2016. godine kada smo se našli u situaciji da je Zagrebačka obala negdje na pola puta, da ona ne može funkcionirati bez ove ceste, mi smo sjeli u Vladi i uz pomoć Ministarstva regionalnoga razvoja našli smo financiranje za ovu cestu“, prisjetio se Butković te dodao kako je tih 69 milijuna eura, tada bespovratnih sredstava, bio uvjet da se Svjetska banka, koja je u cijelom projektu Gateway projekta u Rijeci bila prisutna, može završiti i danas sedam godina nakon toga, završili smo ovu cestu, a završena je i Zagrebačka obala. Zahvalivši svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta, osobito predsjedniku Vlade, kolegama ministrima iz Ministarstva regionalnog razvoja i Ministarstva graditeljstva, potpredsjednik Vlade i ministar Butković istaknuo je i druge projekte na riječkom području, kao što su marina u luci Porto Baroš, čija bi izgradnja trebala početi sljedeće godine, i pruga kroz Rijeku. „S tim projektima Rijeka se, u prometnom smislu, političkom smislu, gospodarskom smislu svrstava uz najrazvijenije gradove na Mediteranu“, naglasio je dodavši kako je nastavak infrastrukturnih radova prisutan ne samo u Rijeci, nego i u cijeloj Hrvatskoj. „Više od 3 i pol milijarde eura se ulaže u prometnu infrastrukturu“, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar Butković naglasivši kako to možemo zahvaliti europskim fondovima. Također je dodao kako su prije mjesec dana osigurana sredstva za realizaciju Jadransko-jonskog koridora u iznosu od milijardu i 400 milijuna eura za dionice Križišće – Žuta Lokva i Metković – Dubrovnik. „To su zaista velika postignuća koja moram ovdje naglasiti. Ni sami nismo svjesni kakve se stvari realiziraju i što nas sve to skupa ovdje očekuje“, zaključio je svoj govor Butković.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić rekao je: „Današnjim otvaranjem završavamo izgradnju cestovne infrastrukture u okviru projekta Rijeka Gateway, čime se zatvara jedan investicijski ciklus otvaranjem ceste koja je prozvana najskupljom u Republici Hrvatskoj“, nastavio je Škorić istaknuvši kako cesta nije bitna samo za Rijeku, već njezin značaj nadilazi granice naše zemlje i ona je dio prometnog sustava Europske unije te je kao takva prepoznata i sufinancirana od Europskog fonda za regionalni razvoj. Zahvalivši svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta, predsjednik Uprave HC-a posebno se, između ostalih, zahvalio stanovnicima Rijeke, poglavito iz zgrada i nebodera najbližih gradilištu. „Ponosni smo što smo i ovaj pothvat uspješno priveli kraju, međutim, nadam se da ovo nije posljednji terminal riječke luke kojeg smo povezali suvremenom cestom.“, zaključio je Škorić.

Ukupna vrijednost ovog projekta je 69 milijuna eura, od čega se 85 posto sufinanciralo iz europskih fondova, a radovi su obuhvaćali izgradnju tunela Podmurvice duljine 1263 m, vijadukta Mlaka duljine 144 m, vijadukta Piopi duljine 316 m te tri kružna toka.
 
Svečanosti puštanja u promet državne ceste DC403, uz predsjednika Vlade Plenkovića, potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića i predsjednika Uprave HC-a Škorića, nazočili su i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, riječki gradonačelnik Marko Filipović, predstavnici izvođača radova, saborski zastupnici i drugi.


Hrvatske ceste - Puštanje u promet državne ceste DC403 >>> video

Najave