Ministarstvo pristupilo Memorandumu o razumijevanju o nadzoru država luka na području Sredozemnog mora

  • Slika /slike/foto 10_23/foto MMPI-Med MOU 18-10_23/nsl MMPI-Med MOU 18-10_23.jpg
  • Slika
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pristupilo je u srijedu, 18. listopada 2023. godine Memorandumu o razumijevanju o nadzoru država luka na području Sredozemnog mora na svečanosti koja je održana u Aleksandriji na sastanku komiteta Med MOU.
 
Memorandum je, prema primjeru Pariškog memorandum o razumijevanju o nadzoru države luke (Paris MoU), osnovan 1997. godine, a njegove članice su Alžir, Maroko, Tunis, Egipat, Izrael, Jordan, Libanon, Turska, Cipar i Malta te od danas i Hrvatska.
 
Cilj navedene inicijative je uspostava harmoniziranog načina obavljanja nadzora države luke na području čitavog Sredozemnog mora čime bi se ostvarili preduvjeti za uspostavu visokih standarda rada u području pomorske sigurnosti i zaštite mora od onečišćenja, čemu bi značajno doprinijelo iskustvo i znanje država članica Europske unije. Europska unija u tom smislu, putem preporuke u prijedlogu Direktive o nadzoru države luke, ohrabruje zemlje članice da postanu članice Memoranduma kako bi pomogle pri uspostavi viših standarda pri kontroli brodova na Sredozemlju.
 
S obzirom da je uspostava standardiziranog sustava nadzora države luke globalno prihvaćena kao jedan od glavnih preduvjeta sigurnosti na moru i zaštiti mora od onečišćenja, a definirana je kao prioritet međunarodne pomorske organizacije i Europske unije, ojačavanje rada MED Mou u interesu je Republike Hrvatske i Europske unije.

Pisane vijesti