Dodijeljene Zlatne kune za najbolje poslovne rezultate u 2022. godini

  • Slika /slike/foto 10_23/foto PPVRH Zlatna kuna 2023 HGK 30-10_23/nsl Zlatna kuna HNK 2023.133.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u izaslanstvu predsjednika Vlade Republike Hrvatske sudjelovao je u ponedjeljak, 30. listopada 2023. godine na svečanoj dodjeli nagrade Zlatne kune koje je Hrvatska gospodarska komora (HGK) dodijelila najboljima u hrvatskom gospodarstvu za iznimne rezultate ostvarene u 2022. godini. Najbolje veliko trgovačko društvo je zadarski brodar Tankerska plovidba, u kategoriji srednje tvrtke nagradu je dobila tvrtka Košćal dok je zagrebački M.T.M. Creator najuspješnija mala tvrtka. Dobitnik nagrade za najbolju banku u prošloj godini je Erste&Steiermärkische Bank, a Croatia osiguranje je dobilo priznanje za najbolju osiguravajuću kuću.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Butković čestitao je dobitnicima ovogodišnjih priznanja, nominiranima, ali i ostalim gospodarstvenicima odnosno svima bez kojih Hrvatska, kako je rekao, ne bi danas bila ovako uspješna. Posebno se osvrnuo na sve izazove s kojima smo se suočili proteklih godina uslijed zbivanja na globalnom planu, koji su donijeli brojne neizvjesnosti te koji su utjecali na poslovanje i način rada. Rekao je kako smatra da smo pokazali žilavost i otpornost i, unatoč svemu spomenutom, postigli zavidne rezultate.

„Hrvatska je u tim uvjetima u ovu 2023. godinu ušla kao članica eurozone – što je ojačalo monetarnu i ekonomsku snagu naše zemlje. Ulaskom u schengenski prostor hrvatskim se gospodarstvenicima otvorila dodatna vrijednost, olakšano je poslovanje izvoznicima, dan je dodatan poticaj jačanju turizma, kao i hrvatskom gospodarstvu u cjelini“, rekao je Butković te dodao kako su dva ključna i strateška cilja Vlade ostvarena. „Hrvatska je zemlja koja napreduje i bilježi povijesne makroekonomske pokazatelje“, dodao je Butković osvrnuvši se na neke važnije pokazatelje pri čemu je istaknuo kako bi prosječna stopa gospodarskog rasta u protekle tri godine, uključujući ovu godinu, trebala dosegnuti 7,6% što Hrvatsku stavlja na visoko 3. mjesto u Europskoj uniji, kao i da su predviđanja da će Hrvatska ostvariti gospodarski rast od 2,8 posto u ovoj godini, a očekivanja su takva i za slijedeću godinu, što bi trebalo rezultirati i daljnjim smanjenjem javnog duga.

Naglasio je kako je Vlada donijela ukupno 6 paketa mjera pomoći građanima i gospodarstvu u vrijednosti 7,2 milijarde eura koji su uključivali mjere za stanovništvo i mjere za gospodarstvo, a također se osvrnuo na provedenih pet krugova poreznog rasterećenja vrijednih 1,3 milijarde eura i prepolovljenu stopu poreza na dobit koja, kako je rekao, danas za većinu hrvatskih poduzeća iznosi 10%.

Nadalje je istaknuo kako je stopa zaposlenosti porasla na rekordnih 71,2%, broj nezaposlenih je gotovo prepolovljen, a stupanjem na snagu zakonskih izmjena dodatno će se svima povećati plaće. Osim toga, kreditni rejting Hrvatske nadomak je A razine odnosno iznad prosječne investicijske razine. „To je ono što smo mi kao država učinili, na nama je da nastojimo stvoriti zdravu i pozitivnu investicijsku klimu, međutim, bez vas, poduzetnika, gospodarstvenika, ne bi Hrvatska danas bila u poziciji u kojoj jest“, zaključio je Butković i čestitao dobitnicima i nominiranima, kao i svakom hrvatskom gospodarstveniku i poželio im puno uspjeha u daljnjem poslovanju.

Predsjednik HGK-a Luka Burilović također je čestitao dobitnicima i nominiranima istaknuvši da njihov uspjeh snažno pridonosi razvoju hrvatskog gospodarstva i države u cjelini. „Euro je danas naša valuta, ali zadržali smo Zlatnu kunu u čast našoj bivšoj valuti i kao podsjetnik na trnovit put do međunarodne gospodarske afirmacije. Svijet se mijenja, a u korak s promjenama mora ići i naše gospodarstvo. Primjerice, teme iz područja održivosti i ESG-a više nisu predmet rasprava stručnjaka ili okolišnih aktivista. One su danas sastavni dio svakog poslovnog sustava, ali i zajednice“, rekao je predsjednik HGK-a.

Na 27. dodjeli Zlatne kune nagradu za životno djelo dobio je Marijan Živković, dok je posebno priznanje uručeno Hrvatskim cestama za projekt cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom izgradnjom Pelješkog mosta.

Najave