Vlada RH: donesen Zaključak o prihvaćanju Projekta „Revitalizacija željezničkog sustava Republike Hrvatske“ za financiranje iz okvirnog zajma EIB-a

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je 260. sjednici donijela Zaključak o prihvaćanju Projekta „Revitalizacija željezničkog sustava Republike Hrvatske“ za financiranje i/ili sufinanciranje iz okvirnog zajma Europske investicijske banke (EIB) kojim će se osigurati financiranje željezničkih investicijskih projekata trgovačkih društava HŽ Infrastruktura (HŽI) i HŽ Putnički prijevoz (HŽPP). 
 
Predmetnim zajmom planirano je zaduživanje u ukupnom iznosu od 900 milijuna eura kojim bi se financirali i/ili sufinancirali indikativni projekti društva HŽI-a u iznosu od oko 714, 7 milijuna eura, kao i indikativni projekti društva HŽPP-a u iznosu od oko 185,3 milijuna eura.
 
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u okviru navedenog projekta, u suradnji sa društvima HŽI i HŽPP, identificiralo je ukupno 37 prioritetnih projekata, a sredstvima je predviđeno financiranje 29 projekata usmjerenih na poboljšanje željezničke infrastrukture koji, između ostalog, uključuju 285,83 km pruga na kojima će se obavljati remont te će se obnoviti i 52,60 km pruga novim materijalom. Nadalje, sredstvima zajma predviđeno je financiranje i 8 projekata usmjerenih na poboljšanje putničkog prijevoza, a posebno treba istaknuti izgradnju Tehničko-logističkog centra u Zagrebu te nabavku ukupno 14 novih vlakova, kao i dvije punionice na solarni pogon za baterijske vlakove. "Kad govorimo o poboljšanju željezničke infrastrukture, to uključuje negdje oko 300 km pruga na kojima će se obaviti remont, regionalnih i lokalnih pruga, tj. onih koje se ne financiraju putem europskih fondova. Realizacija ovih projekata dovest će do značajnog poboljšanja sigurnosti putnika i osoblja smanjujući rizik od nesreća i ozljeda te povećanja kapaciteta i modernizacije željezničke infrastrukture, a što će pozitivno utjecati na smanjenje gužvi na cestama i promicanja održivog razvoja", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar Butković.

Ovim Zaključkom Vlada Republike Hrvatske pokreće postupak prihvaćanja predmetnih projekata te ovlašćuje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da, putem Ministarstva financija, uputi zahtjev Europskoj investicijskoj banci u svrhu realizacije višegodišnjeg okvirnog sporazuma za kreditno zaduženje.

Vijesti iz medija