Vlada RH: Usvojena Odluka o izmjenama Odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma sa Slovenijom o izgradnji cestovnog mosta za pogranični promet te donesen Zaključak o prihvaćanju Izvješća o vođenim pregovorima za sklapanje Sporazuma između dviju vlada o izgradnji mosta

Vlada je na današnjoj Sjednici donijela Odluku o izmjenama Odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o izgradnji cestovnog graničnog mosta preko potoka Kamenica, kod stalnog graničnog prijelaza za pogranični promet Obrež (HR) – Božakovo (SLO) (dalje u tekstu: Odluka).

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela i Zaključak kojim se prihvaća Izvješće o vođenim pregovorima za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije, o izgradnji cestovnog mosta preko potoka Kamenica, na hrvatsko - slovenskoj državnoj granici, budući da postojeći most ne udovoljava tehničkim i infrastrukturnim uvjetima, potrebnim za siguran cestovni promet.

Naime, ulaskom Republike Hrvatske u Shengenski prostor 1. siječnja 2023. godine, s radom su prestali granični prijelazi na državnoj granici prema Republici Sloveniji, čime se ukazala potreba za izmjenom Odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o izgradnji cestovnog graničnog mosta preko potoka Kamenica, kod stalnog graničnog prijelaza za pogranični promet Obrež (HR) – Božakovo (SLO). K tome bilo je potrebno izmijeniti tekst Sporazuma, koji je prihvaćen kao osnova za vođenje pregovora, na način da se izmijene oni navodi u sadržaju Sporazuma, koji se odnose na bivši granični prijelaz Obrež (HR) – Božakovo (SLO).

Na sastanaku predstavnika dviju država, održanome 15. ožujka 2023. u slovenskom Otočecu, na prijedlog Ministarstva za infrastrukturu Republike Slovenije, dogovorena je izmijenjena teksta Sporazuma. Ključne izmjene i dopune u tekstu Sporazuma (u odnosu na tekst prihvaćen Odlukom Vlade Republike od 5. rujna 2019. godine), sadržane su u brisanju dijela teksta kojim se poziva na lokaciju bivšeg graničnog prijelaza Obrež (HR) - Božakovo (SLO), čime je opis lokacije prilagođen činjenici da je Republika Hrvatska postala dio Shengenskog prostora, dok je u članku 5. točka c) izbrisana riječ „vodenog“, budući da ne odgovara opisu korita potoka Kamenica.

Zaključno, za hrvatski dio izgradnje mosta i priključnih cesta potreban je iznos od 450.000 eura, a izradom Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2024. godinu, odnosno, projekcijama za 2025. i 2026. godinu, navedeni iznos osigurat će se u proračunu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kroz potporu županijskim upravama za ceste, za realizaciju aktivnosti održavanja, rekonstrukciju i građenje županijskih i lokalnih cesta.

Najave