Potpredsjednik Vlade i ministar Butković u nastupni posjet primio ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine

  • Slika /slike/foto 3_23/foto MMPI-BiH 21-3_23/nsl w MMPI-BiH 21-3_23.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković primio je, u utorak, 21. ožujka 2023. godine u prostorijama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, u nastupni posjet ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edina Fortu.

Tom su prigodom potpredsjednik Vlade i ministar Butković i ministar Forto zajedno sa suradnicima održali zajednički sastanak na kojem su, između ostaloga, razgovarali o suradnji dviju država u području prometne infrastrukture i prometa, izgradnji mosta Brčko – Gunja i rekonstrukciji cestovnih mostova, završetku Vc koridora na području obje države, problematici prijevoznika u odvijanju prometa teretnih vozila te o unaprjeđenju željezničke infrastrukture.

„Mi smo imali iznimno dobru suradnju sa svim ministrima do sada i iza nas je zaista veliki posao koji smo zajednički napravili, a danas smo prošli smo sve ono što smo napravili i sve ono što ćemo napraviti zajedničkim snagama uspješno, kao i do sada.“, naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković uvodno, osvrnuvši se na zajedničke projekte, most Svilaj i most Gradiška, kao i na projekt obnove starog mosta Brčko, vrijednog 4 milijuna eura, kojeg bi obje države financirale s pedeset posto.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto ovom je prilikom izjavio kako smatra da ne postoji simboličnija priča o suradnji od gradnje mostova, jedne od glavnih tema današnjeg sastanka. „Put Bosne i Hercegovine u Europsku uniju prolazi kroz Hrvatsku i mi moramo otvoriti svoje granice prema vama.“, rekao je ministar Forto te dodao kako očekuje suradnju i pomoć, kao i intenziviranje razgovora o unaprjeđenju željezničke infrastrukture. „Ubrzanje prometa, ljudi, ideja i roba između Hrvatske i Bosne i Hercegovine ključni je zadatak u narednom periodu.“, istaknuo je ministar Forto te dodao kako se raduje budućoj suradnji dvaju ministarstva i dviju država.

Nakon sastanka potpredsjednik Vlade i ministar Butković i ministar Forto potpisali su Dodatak Sporazumu između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine o održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova na državnoj granici vezano za održavanje mosta Svilaj i mosta preko rijeke Save kod Gradiške, mostova koje su zajednički gradile Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

Odgovarajući na novinarska pitanja, potpredsjednik Vlade i ministar Butković rekao je kako nas očekuje završetak pristupne ceste mostu Gradiška (s hrvatske strane), koja bi trebala biti gotova početkom sljedeće godine, nakon čega će u funkciji biti i taj most, odnosno i granični prijelazi. „To je jako bitno za obje države, tako da u tom smislu to smo dodali u ovaj sporazum koji smo potpisali.“, zaključio je potpredsjednik Vlade Butković spomenuvši da su se tijekom sastanka dotaknuli i još nekoliko važnih projekata, poput ceste Zagvozd – Imotski koja se nastavlja na cestu Mostar – Grude i gdje je potrebno dogovoriti spojnu točku, a razgovaralo se i o Unskoj pruzi i drugim projektima važnima za obje države.

Vijesti iz medija