Vlada RH: Usvojen Nacrt konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Sporazuma iz Cape Towna iz 2012. o provedbi odredaba Torremolinos protokola iz 1993. na Torremolinos međunarodnu konvenciju o sigurnosti ribarskih brodova iz 1977.

Na današnjoj je sjednici Vlade usvojen Nacrt konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Sporazuma iz Cape Towna iz 2012. o provedbi odredaba Torremolinos protokola iz 1993. na Torremolinos međunarodnu konvenciju o sigurnosti ribarskih brodova iz 1977.

Sporazum sadrži obvezujuće mjere za sigurnost plovidbe ribarskih brodova na otvorenom moru, duljine veće od 24 metra. Njime se uređuju glavne odrednice sigurnosti plovidbe takvih brodova kao što su stabilitet, sposobnost za plovidbu, strojevi i električne instalacije, sredstva za spašavanje, komunikacijska oprema, protupožarna zaštita i konstrukcija brodova.

Dodajmo kako su na razini Europske unije, Direktivom Vijeća 97/70/EZ  već utvrđeni sigurnosni standardi koji se temelje na Torremolinos protokolu, a odnose se na ribarske brodove duljine od 24 metra i više, dok su Odlukom Vijeća od 17. veljače 2014. godine, države članice Europske unije ovlaštene za potpisivanje, ratificiranje ili pristupanje Sporazumu, a sve u cilju njegova što bržeg stupanja na snagu.


Pisane vijesti