Vlada RH: Usvojen Nacrt prijedloga zakona o izmjenama Zakona o sigurnosnoj zaštiti pomorskih brodova i luka

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Nacrt prijedloga zakona o izmjenama Zakona o sigurnosnoj zaštiti pomorskih brodova i luka.

Usvajanjem ovog Zakona stvoreni su uvjeti za primjenu Uredbe (EZ) br. 725/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 31. ožujka 2004. o jačanju sigurnosne zaštite brodova i luka, te je u nacionalno zakonodavstvo prenesena Direktiva 2005/65/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 26. listopada 2005. godine.

Iz Zakona je pritom izbrisana odredba koja propisuje iznimku od pravila da svaka luka, odnosno lučko operativno područje, mora imati procjenu sigurnosne zaštite luke.

Naime, dosad je Ministarstvo temeljem važećeg zakona od izrade takve procjene moglo izuzeti sve one luke koje godišnje imaju manje od 12 ticanja brodova.

Usvajanjem predmetnih izmjena sve će luke iz obuhvata ovoga Zakona morati imati izrađene procjene sigurnosne zaštite, kako nalaže Direktiva 2005/65/EZ, a što je u skladu s nalazom i mišljenjem koje je Europska komisija donijela slijedom provedenog inspekcijskog nadzora u RH tijekom 2019. godine.

Zakonom se dodatno nomotehnički uređuju i odredbe kojima je definiran sastav Povjerenstva Ministarstva koje obavlja poslove provjere udovoljavanja uvjetima priznatih organizacija za sigurnosnu zaštitu luka te daje mišljenje u vezi odobravanja planova i procjena sigurnosne zaštite luka.


Pisane vijesti