Počela gradnja Obilaznice Petrijevaca

Slika /arhiva/nsl dtTMIHOTIC PETRIJEVCI 5-2_19.jpg
Prezentacijom projekta i uvođenjem izvođača radova u posao u utorak je u Petrijevcima i službeno označen početak izgradnje Obilaznice Petrijevaca.

Primopredaja dokumentacije ovog, više od 70,5 milijuna kuna vrijednog projekta, obavljena je između predsjednika Uprave Hrvatskih cesta Josipa Škorića, kao naručitelja radova i tvrtke Osijek – Koteks d.d., nositelja Zajednice gospodarskih subjekata koji će izvoditi radove.

Ugovoreni rok za završetak radova je 14 mjeseci, a izgradit će se jednokolnička cesta koja će obilaziti naselje Petrijevce s južne strane i bit će položena u smjeru zapad - istok, usporedo s državnom cestom D34. Ukupna duljina obilaznice bit će 3,88 kilometara, projektirana je za brzinu od 90 km/h i na njenoj trasi predviđena su četiri raskrižja u razini, od čega su dva projektirana kao kružni tok.

Ispred resornog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na svečanosti uvođenja u posao izvođača radova sudjelovao je državni tajnik za infrastrukturu Tomislav Mihotić, a ispred  Osječko-baranjske županije župan Ivan Anušić te načelnik Općine Petrijevci Ivo Zelić.

Prilikom svečanosti održana je i prezentacija Projekta koji se s 85 posto, odnosno, sa 56,9 milijuna kuna sufinancira bespovratnim sredstvima EU iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Ugovor od dodjeli bespovratnih sredstava kojim su osigurana bespovratna sredstava za realizaciju ovog projekta potpisali su još u rujnu 2018. ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Izgradnjom Obilaznice Petrijevaca unaprijedit će se sigurnost svih sudionika u cestovnom prometu državnom cestom D34, koja predstavlja vrlo značajan longitudinalni pravac u istočnoj Hrvatskoj, cestovno povezujući zapadnu i središnju Hrvatsku, od grada Daruvara preko grada Slatine sa istočnom Hrvatskom. Također će se glavna ulica kroz Petrijevce rasteretiti od tranzitnog prometa, a što znači i manje buke i emisija štetnih plinova za stanovnike Petrijevaca.


Najave