Pomoćnik ministra Mario Madunić na konferenciji povodom predstavljanja Projekta nabave 25 novih autobusa Zadarskom gradskom prijevozniku vrijednih gotovo 45 milijuna kuna

Slika /arhiva/pomocnik ministra, Mario Madunic 5-2_19.jpg
Pomoćnik ministra, Mario Madunić ispred Uprave kopnenog prometa i inspekcije, resornoga Ministarstva mora, prometa i infrastrukture sudjelovao je danas na Konferenciji za medije, u organizaciji Zadarskog gradskog javnog prijevozničkog poduzeća Liburnija d.o.o., u svrhu predstavljanja 'Projekta nabave 25 gradskih i prigradskih autobusa prema normi EURO VI s niskom emisijom CO2 i prilagođenih osobama s invaliditetom', ukupne vrijednosti 44,9 milijuna kuna, od čega je 30,6 milijuna kuna osigurano financiranje Projekta bespovratnim EU sredstvima, dok se preostalih 5,4 milijuna kuna osigurava sredstvima iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Na prigodnoj Konferenciji nazočili su i župan Zadarske županije, Božidar Longin, zamjenik gradonačelnika Grada Zadra, Ante Babić, direktor poduzeća Liburnija d.o.o., Edvin Šimunov i Ugovaratelj na projektu direktor poduzeća Autobus d.o.o., Robert Vrhovski.

U Gradu Zadru nabavljamo 25 novih autobusa, a osim toga, nabavom novih 187 autobusa kvaliteta javnog prijevoza bit će podignuta na višu razinu i u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Puli, Sisku, Osijeku, Dubrovniku i Vinkovcima, što je direktan efekt članstva RH u Europskoj uniji. Ukupni iznos prihvatljivih troškova projekata iz 9 navedenih gradova iznosi 315 milijuna kuna, od čega EU sufinancira ukupno 267 milijuna kuna.“. - izjavio je pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, Mario Madunić u prigodnom govoru povodom održane prezentacije te se osvrnuo na glavne značajke i cilj Projekta nabave novih autobusa u Zadru: "Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture iznimno je ponosno što može sudjelovati u podizanju kvalitete javnog gradskog prijevoza na dobrobit građanki i građana Grada Zadra, kao i njihovih gostiju. Glavni cilj projekta 'Nabave novih autobusa za Liburniju d.o.o.' jest osiguranje odgovarajuće razine udobnosti, sigurnosti i učestalosti prijevoza građanima, i poticanje na što veće korištenje javnog gradskog prijevoza. Navedenim projektom nabavit će se 25 modernih autobusa s niskom emisijom CO2 prilagođenih osobama s invaliditetom, te doprinijeti rješavanju ključnog problema zastarjelog i nedostatnog voznog parka. Ukupna vrijednost prihvatljivih troškova projekta iznosi 36 milijuna kuna, od čega EU sufinancira 30,6 milijuna kuna.". - rekao je pomoćnik ministra Madunić.

Pomoćnik ministra Madunić također je istaknuo činjenicu da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u svojstvu Posredničkog tijela 1. razine, u djelokrugu nadležne Uprave kojoj je na čelu, učinilo sve potrebne korake za pokretanje projektnih aktivnosti, što između ostalog uključuje detaljnu analizu javnog gradskog prijevoza u Republici Hrvatskoj, identifikaciju potencijalnih prijavitelja, objavu poziva za dodjelu bespovratnih sredstava, vrednovanje pristiglih prijava, donošenje odluka o financiranju te u konačnici i potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava: "Korisnik Liburnija d.o.o. Zadar, u skladu sa svojom ulogom, profesionalno odgovara svim zahtjevima Ministarstva koji su pred njega postavljeni pa je tako, sukladno zahtjevima iz poziva, izrađena studija opravdanosti projekta u kojem je definiran broj i tipovi autobusa koji će se nabaviti te je sa Gradom Zadrom kao i drugim suvlasnicima, potpisala Ugovor o pružanju javnih usluga. Nadalje, u prijavnoj dokumentaciji jasno je definirana svrha i ciljevi projekta, te je dodatno obrazložena njegova financijska, okolišna i institucionalna održivost. Potpisom ugovora sa odabranim isporučiteljom autobusa početkom siječnja 2019. počeo je teći rok za njihovu isporuku te je predviđeno da se novi autobusi do kraja godine stave u promet na ulice Grada Zadra i okolnih jedinica lokalne samouprave.". - zaključi je pomoćnik ministra, Mario Madunić.

Zadarski župan, Božidar Longin naglasio je kako će nabava 25 novih autobusa vrijednih ukupno 44,9 milijuna kuna značajno podići kvalitetu javnog prijevoza na gradskim i prigradskim autobusnim linijama: "Županiji je primarno osigurati održivi i ravnomjerni razvoj cijele županije i ovaj projekt daje značajan doprinos tom cilju.“. - rekao je župan Longin, dok je zamjenik gradonačelnika grada Zadra, Ante Babić istaknuo da će se nabavom novih autobusa učinit javni prijevoz u gradu efikasnijim, zahvaljujući smanjenju starosti voznog parka prijevoznika Liburnije.

Direktor Liburnije d.o.o., Edvin Šimunov pojasnio je kako trenutno u voznom parku Liburnije od 86 autobusa prosječna starost gradskih autobusa iznosil 10,1 godinu, a prigradskih autobusa 16,0 godina, dok je 25 autobusa visoke prosječne starosti od 20,8 godina te su pogonjeni EURO I, II ili EURO III pogonskim strojevima i u prosjeku su prevezli između 646.000 i 2.392.000 km, dok će novi autobusi biti prilagođeni EURO VI normi, kao i potrebama putnika, što su bili glavni razlozi za javljanje na natječaj i osuvremenjivanje voznog parka bespovratnim sredstvima Europske unije, zaključio je direktor Liburnije.


Vijesti iz medija