Hrvatskoj iz Instrumenta za povezivanje Europe odobrena četiri nova prometna projekta

Slika /arhiva/VItic_Kockica.jpg
Na Odboru za koordinaciju Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) zaduženom za prometni sektor, a koji je krajem prošlog tjedna održan u Bruxellesu, predstavljeni su rezultati evaluacije dva CEF-ova Poziva za dodjelu sredstava, a na kojima je Hrvatskoj odobreno financiranje četiri nova prometna projekta.

S odobrenjem ovih projekata, Hrvatska danas broji ukupno 36 prometnih projekata koji se financiranju iz CEF-a, a čija ukupna vrijednost odobrenih sredstava iznosi oko 430 milijuna eura.

Pozivi CEF- a kroz koji su odobrena ova četiri projekta - Blending Poziv i Single European Sky– SESAR priority, objavljeni su tijekom 2017. godine s ciljem financiranja projekata koji kombiniraju bespovratna sredstva CEF-a te kreditna sredstva Europske investicijske banke. Osim navedenog, SESAR Poziv financira projekte usmjerene na modernizaciju rada i održavanja infrastrukture u europskom zračnom prometu.

Podsjetimo, CEF je kao program uspostavljen 2014. s ciljem podupiranja ulaganja u transeuropsku prometnu mrežu (TEN-T), odnosno, doprinosa završetku izgradnje njegove osnovne mreže do 2030. te sveobuhvatne do 2050. CEF također podupire i uvođenje europskih sustava upravljanja prometom za sve oblike prometa te olakšava put Europske unije prema čistoj i povezanoj mobilnosti.

U nastavku je više informacija o odobrenim projektima:
  1. Nadogradnja infrastrukture Riječke luke – AGCT dredging
Projekt je vrijedan 13,9 milijuna eura, a koordinator projekta Lučka uprava Rijeka koja će ga provoditi u partnerstvu sa koncesionarom na terminalu Brajdica, Jadranska vrata d.d.. Sredstvima će se financirati prilagodbu luke kako bi se povećali kapaciteti i mogućnost primanja većih plovila. Glavni cilj projekta je uklanjanje uskog grla zbog znatnih ograničenja terminala Brajdica, a u svrhu poboljšanja učinkovitosti rukovanja teretom na terminalu te mogućnosti vezivanja većih brodova.
  1. MULTI E project: Multiple urban and long distance transport initiative - Electric and CNG
Projekt je vrijedan ukupno 13 milijuna eura, a Hrvatska ga je prijavila sa partnerima iz Italije, Slovenije i Slovačke kako bi financirala razvoj čistog transporta koji se temelji na alternativnim gorivima. Projektom se planira ugradnja više standardnih AC / DC punjača za električna vozila, različite napojne snage, kao i nekoliko stanica za punjenje u Zagrebu, Rijeci, Šibeniku i Zadru.
  1. Implementacija sustava nadzora lokalnog zračnog prometa prijemnikom ADS-B-OUT funkcijom na DASH-8 i Airbus floti aviona Croatia Airlines
Projekt je vrijedan 750 tisuća eura, a njime će Croatia Airlines financirati nabavku i nužnu implementaciju sustava nadzora lokalnog zračnog prometa prijemnikom ADS-B za Dash Q400 i Airbus flotu aviona.  Cilj je poboljšanje učinkovitosti letenja, sigurnosti, smanjenja zagađenja i optimizacije SESAR projekta.
  1. Implementacija SWIM (Y) rješenja i usklađivanje funkcionalnosti zajedničkog COOPANS upravljanja zračnim prometom s Pilot Common Project regulativom
Projekt vrijedan 592,5 milijuna eura u kojem Hrvatska kontrola zračne plovidbe sudjeluje zajedno sa zračnim kontrolama drugih 25 zemalja članica EU. Projekt je usmjeren na usklađivanje funkcionalnosti zajedničkog COOPANS upravljanja zračnim prometom s Pilot Common Project regulativom.


Najave