Državna tajnica Nikolina Brnjac sudjelovala na interaktivnoj konferenciji 'Kako privući žene u prometni sektor?'

Slika /arhiva/nsl-a dtNB-EUCONF 29-11_18.jpg
Godinu dana nakon pokretanja 'EU Platforme za promjene - Žene u prometu', čija je Hrvatska jedna od četiri države osnivačice, a kojoj je cilj promicanje jednakih prilika za sve te povećanje udjela žena zaposlenih u prometnom sektoru, državna tajnica za promet, Nikolina Brnjac sudjelovala je na interaktivnoj konferenciji 'Kako privući žene u prometni sektor?', održanoj 27. studenoga u Bruxellesu.

Jednodnevnu konferenciju u organizaciji Glavne uprave za mobilnost i promet Europske Komisije, koja je okupila 250 predstavnika tvrtki i organizacija poslodavaca, prijevoznih radnika i radničkih organizacija, istraživača i akademika, javnih vlasti i nevladinih organizacija, pozdravnim govorom otvorio je Glavni direktor Glavne uprave za promet i mobilnost Europske komisije, Henrik Hololei, koji je u svom govoru posebno naglasio kako je ravnoteža između radnog i privatnog života ključno pitanje za privlačenje žena i mladih u sektor prometa. Također, spomenuo je Prijedlog Direktive o ravnoteži između radnog i privatnog života za roditelje i staratelje, koja je u pripremi.

Jutarnje rasprave bile su usmjerene na ravnotežu između poslovnog i privatnog života i mogućih ekonomski održivih rješenja za poboljšanje odabira radnog rasporeda prometnih radnika, dok su popodnevne rasprave bile usmjerene na prikupljanje pozitivnih uvida u ono što privlači žene u prometni sektor, kako bi mogli to iskoristiti za borbu protiv negativnih stereotipa.

U sklopu konferencije se također raspravljalo o ishodu dviju studija, prva je pokušala dati odgovor kako učiniti prometni sektor privlačniji za buduće generacije, dok se druga, na temelju studije slučaja, bavi mjerama koje tvrtke mogu poduzeti kako bi povećale spolnu ravnotežu. Zahvaljujući prijedlozima članova Platforme, Forumu za raspravu i razmjenu primjera dobre prakse i zalaganjem za postizanje ravnoteže spolova doprinosi se raznovrsnijim radnim mjestima, što u konačnici dovodi do pozitivnih unutarnjih i vanjskih učinaka koji pozitivno utječu na privlačnost poslova i konkurentnost sektora uz veću gospodarsku korist.

U popodnevnim satima sudionicima se pridružila i povjerenica Europske komisije za promet, Violeta Bulc i Predsjednik TEN Section Europskog i gospodarskog i socijalnog odbora, Pierre Jean Coulon. Gospođa Violeta Bulc je održala završnu riječ kojom je zatvorila konferenciju te ovom prilikom odaslala snažnu poruku da budućnost prometa uvelike ovisi o tome kako ćemo se baviti ovim izazovima

Tekst Deklaracije Platforme u cijelosti možete pročitati na sljedećoj poveznici >>> više >>>


Vijesti iz medija