Ministar Oleg Butković održao sastanak sa Kineskim izaslanstvom na temu mogućnosti ulaganja u Hrvatsku prometnu infrastrukturu

  • Slika /arhiva/nsl MIN-NRKINV 27-11_18.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković sa suradnicima primio je jutros visoko Kinesko izaslanstvo na čelu sa Kineskim veleposlanikom u Hrvatskoj, Nj.E. Hu Zhaomingom, u čijoj pratnji su sastanku nazočili predstavnici klastera najvećih Kineskih tvrtki, koje posluju u području cestogradnje, izgradnji željezničke infrastrukture te trgovini, a koje su iskazale ozbiljan interes za ulaganje i poslovanje u Hrvatskoj.

Uz ministra Olega Butkovića i državnog tajnika za infrastrukturu, Tomislava Mihotića, sastanku je nazočio predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture, Ivan Kršić sa suradnicima, dok su sa Kineske strane stola, uz veleposlanika, Nj.E. Zhaominga sastanku nazočili Lu Bo, predsjenik Uprave međunarodne poslovne Divizije tvrtke CREC i Dong Jun, zamjenik voditelja Ureda CREC grupe za Europu, zatim He Ye, zamjenica predstavnika Kineskih željeznica – Inžinjerska grupacija Erjuanske oblasti (CREEG), Li Gang, generalni direktor predstavništva Kineske inžinjerske grupacije iz oblasti Tiesiju za Bliski istok i Istočnu Europu u pratnji Huang Yinga, komercijalnog direktora iste Grupacije.

Sastanak je održan nastavno na dosadašnju uspješnu Hrvatsko – Kinesku suradnju, a ministar Butković je kao glavne teme razgovora istaknuo različite modalitete buduće suradnje, u prvome redu vezano uz ulaganja u željezničku infrastrukturu sa naglaskom na realizaciju Projekta izgradnje nizinske pruge te mogućnostima uključenja Kineskih tvrtki u taj Projekt, ali i mogućim i poželjnim Kineskim investicijama u Hrvatske morske luke, ponajprije luku Rijeka.

„Prije svega moram izraziti veliko zadovoljstvo ispred Hrvatske Vlade te Ministarstva kojemu sam na čelu što smo se danas susreli kako bi smo razgovarali o mogućnostima nastavka uspješne suradnje između Hrvatske i Kine. Želim istaknuti da Hrvatska Vlada vrlo ozbiljno gleda na suradnju u području proširenja daljnje suradnje sa Kinom, čije tvrtke su dobrodošle u Hrvatskoj, gdje smo na primjeru dosadašnje suradnje u realizaciji projekta izgradnje Pelješkog mosta pokazali spremnost prihvata Kineskih investicija, a sada to nudimo u pogledu suradnje u sličnim projektima izgradnje prometne infrastrukture. Kada govorim o nastavku uspješne suradnje, tada u prvome redu mislim na željezničku infrastrukturu i luke, koje zajedno čine najkvalitetniji prometni sustav, ali i u drugim područjima od zajedničkog interesa dvije zemlje.“. - rekao je ministar Butković u svojem obraćanju te je naveo bitne odrednice strateškog razvoja Hrvatskog prometnog sustava, uz naglasak na aktualne projekte, posebno u željezničkoj infrastrukturi koji su u faznoj realizaciji i gdje ima prostora i mogućnosti za uključenje Kineskih tvrtki u nastavku realizacije.

„Hrvatska je spremna surađivati s Kinom kako bi revitalizirala hrvatske luke i obnovila željezničku infrastrukturu, a ono što držim posebno bitnim za istaknuti jest činjenica da Hrvatska može ponuditi dodatni smjer za plasman kineske robe preko Luke Rijeka, željezničkim koridorima prema središnjoj i jugoistočnoj Europi.“. – istaknuo je ministar Butković.

Obje strane su izrazile zadovoljstvo početkom intenzivnih aktivnosti na samoj lokaciji i gradilištu Pelješkog mosta, kao dobrog primjera i smjerokaza za buduću suradnju, što je u svome obraćanju istaknuo predsjednik Uprave međunarodne poslovne Divizije tvrtke CREC, Lu Bo: „Hrvatska je iskazala spremnost prihvatiti Kinesku struku i znanje u slučaju mostogradnje, a ja i moji suradnici jamčimo spremnost na ozbiljnu suradnju u projektima koji su od posebnog značaja za Republiku Hrvatsku, u pitanju željezničke infrastrukture. Naime, tvrtke u CREC grupaciji bile su angažirane na izgradnji preko 25 tisuća kilometara kolosjeka brze željeznice, koji su sastavni dio željezničke mreže u Kini, od čega je ova tvrtka izgradila preko 55% ukupne mreže, stoga smatram da smo kompetentni uključiti se u realizaciju projekata u Hrvatskoj, uz implementaciju najviših standarda. Pored toga ova tvrtka je u Kini izgradila preko 90.000 kilometara ostalih pruga“. – rekao je u svom obraćanju predsjednik Uprave Bo.

Veleposlanik NR Kine, Nj.E. Zhaoming izrazio je zadovoljstvo što nakon uspješno ugovorene suradnje u realizaciji projekta izgradnje Pelješkog mosta, suradnja dvije države ide dalje: „Zahvaljujem ministru Butkoviću i njegovim cijenjenim stručnim suradnicima ispred resornog Ministarstva te se priključujem izrazima zadovoljstva i podrške doadašnjoj uspješnoj suradnji između Kine i Hrvatske. Svakako moram napomenuti da očekujem kako će predstojeći Summit Kine i zemalja srednje i istočne Europe (CEEC), koji će se održati iduće godine u Hrvatskoj, biti idealna prilika za dodatno jačanje dosadašnjeg sveukupnog pozitivnog i kvalitetnog odnosa Hrvatske i Kine, a koji zajednički gradimo posljednjih godina. U tom smislu izražavam nadu da ćemo i ovim sastankom otvoriti vrata konkretne suradnje u projektima koji su od bitnoga značaja za razvoj prometne infrastrukture u Hrvatskoj, a koje nam je predstavio ministar Butković sa njegovim suradnicima, jer Sumit promatramo, u prvome redu,  kao mehanizam suradnje između 16 država Srednje i Istočne Europe i Kine, koji otvara velike mogućnosti za realizaciju različitih aktivnosti u raznim područjima suradnje.“. – rekao je veleposlanik, Nj.E. Zhaoming.

Ministar Butković u završnom dijelu sastanka zahvalio je visokom Kineskom izaslanstvu što su se odazvali te izrazio nadu da će obje strane iskazati najvišu razinu spremnosti na suradnju: „Molim ovdje prisutne moje najbliže suradnike da se povežu sa cijenjenim članovima Kineskog izaslanstva u cilju razmjene informacija potrebnih za usuglašavanje u pogledu iznalaženja značajnih projekta od obostranog interesa, u tom smislu očekujem da prije predstojećeg Sumita pred sobom imamo istaknute konkretne prijedloge, na kojima možemo temeljiti nastavak uspješne i još značajnije gospodarske suradnje između Narodne Republike Kine i Republike Hrvatske.“. – rekao je ministar Oleg Butković u zaključku sastanka.

FOTOGALERIJA


Najave