Državna tajnica za more, Maja Markovčić Kostelac otvorila Konferenciju povodom predstavljanja projekta izrade 'Nacionalnog plana razvoja obalnog linijskog pomorskog prometa'

  • Slika /arhiva/nsl dtMMK-NPST 28-11_18.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Danas je u Splitu u organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture održana Konferencija na kojoj je uvodno predstavljen projekt izrade 'Nacionalnog plana razvoja obalnog linijskog pomorskog prometa'.

Konferencija je okupila i predstavnike Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Agencije za obalni linijski pomorski promet, kao i predstavnike županija, gradova i općina, odnosno državnih i županijskih lučkih uprava.

Konferenciju je ispred resornog Ministarstva otvorila državna tajnica za more, Maje Markovčić Kostelac, koja je pozdravila sve nazočne te se obratila uvodnim riječima: "Zadnji puta strateški se promišljalo o linijskom pomorskom prijevozu 2006. godine te je u međuvremenu došlo do značajnih promjena u sustavu prijevoza, tehnologijama, u našim razmišljanjima o razvoju gospodarstva na našim otocima i priobalju. Nacionalnim planom razvoja obalnog linijskog pomorskog prometa želimo stvoriti efikasan, učinkovit, ekonomski održiv i okolišno prihvatljiv, moderan sustav linijskog prijevoza, koji će potaknuti razvoj života na našim otocima, ali i razvoj gospodarstva u cijelosti.". - rekla je državna tajnica, Markovčić Kostelac.

Voditelj projekta, prof. dr. sc. Damir Zec sa Pomorskog fakulteta u Rijeci je tom prigodom napomenuo da je u sam projekt zasad uključeno 30 do 40 ljudi, te da postojeće stanje obalnog linijskog pomorskog prometa nije loše, kako se to inače prikazuje, nego je poprilično dobro, ali to ne znači da se ono ne može još poboljšati, što upravo Nacionalnim planom razvoja obalnog linijskog pomorskog  Republika Hrvatska želi učiniti.

Podsjetimo, riječ je o iznimno važnom strateškom dokumentu za čiju je izradu resorno Ministarstvo u studenome ove godine potpisalo Ugovor sa riječkim Pomorskim fakultetom u vrijednosti od 3.450.000,00 kuna.

Izrada dokumenta sufinancira se bespovratnim sredstvima putem Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.'.

Nacionalnim će se Planom analizirati pravni, tehnološki i planski okvir obalnog linijskog prometa u Republici Hrvatskoj, utvrditi postojeće stanje sustava obalnog linijskog prometa, razraditi razvojni scenariji te izraditi harmonizirani okvir i smjernice razvoja obalnog linijskog prometa do 2030. godine.Izrada Nacionalnog plana pružit će potporu Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture prilikom donošenja i provedbe strateških odluka u predstojećem razdoblju...

Nadalje, dokument će poslužiti i kao osnova za provedbu projekata u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014. - 2020., kao i za programiranje u programskom razdoblju 2020. – 2027., a u sklopu kojeg će se osigurati financijska sredstva za provedbu svih mjera prepoznatih ovim Nacionalnim planom.




















FOTOGALERIJA


Pisane vijesti