Ministar Oleg Butković obišao infrastrukturne projekte u lukama na otoku Rabu

Slika /arhiva/nsl MIN-RAB 11-1_19.jpg
Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković boravio je danas sa suradnicama u obilasku lučkih projekata na otoku Rabu.

Posjet otoku Rabu ministar Butković započeo je u luci Mišnjak, gdje su u sklopu projekta rekonstrukcije trajektne luke izvršeni radovi podizanja obale, a u tijeku je i izgradnja platoa s dvije ukrcajno-iskrcajne rampe te radovi na izgradnji tri privezne utvrdice. Za ovaj je projekt Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izdvojilo ukupno 8 milijuna kuna, a riječ je, podsjetimo, o građevinskim radovima koji će omogućiti sigurnije maritimne uvjete plovidbe trajekata te bolju prometnu povezanost otoka Raba s kopnom.
Nakon radova u luci Mišnjak, ministar Butković obišao je i luku Melak u Loparu, a gdje je u tijeku prva faza radova izgradnje primarnog zaštitnog lukobrana dužine 120 metara.

Zahvaljujem Županijskoj lučkoj upravi koja na otoku Rabu provodi ova dva velika projekta, ukupne vrijednosti preko 30 milijuna kuna. Riječ je o projektu u luci Mišnjak vrijednosti 16,2 milijuna kuna i prvoj fazi radova u luci Melak, koja uključuje izgradnju primarnog lukobrana, vrijednosti 15 milijuna kuna. Zahvaljujem im na pripremi svih ovih projekata te podsjećam da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture samo u 2018. godini za luku Melak izdvojilo 5 milijuna kuna.“, istaknuo je ministar Butković prilikom obilaska radova te podsjetio kako je u tijeku javni poziv za sufinanciranje projekata u 2019. pa će se, u tom smislu, nastaviti sa dodatnim financiranjem. „Čekamo prijavu lučke uprave pa bi onda od 30 milijuna kuna vrijednosti 
navedenih projekata, resorno Ministarstvo uložilo ukupno 27-28 milijuna kuna. Dio sufinancira i Primorsko - goranska županija, koja prati sve ove projekte, budući je riječ o Županijskoj lučkoj upravi. „Izražavam zadovoljstvo ovakvim i sličnim projektima jer oni doprinose stvaranju novih komunalnih i nautičkih vezova, a što je potrebno, kako ovdje na Rabu, tako i na drugim jadranskim otocima i priobalju. Za tu je namjenu Ministarstvo tijekom protekle godine izdvojilo 83 milijuna kuna, a ove godine planira se izdvojiti 60 milijuna kuna, uz što su na raspolaganju i EU sredstva u ukupnom iznosu od 80 milijuna eura.“. - istaknuo je zaključno ministar Butković zahvalivši se i izvođaču radova u luci Melak, čiji završetak se očekuje ove godine.
 
U sklopu radnog posjeta ministar je sa suradnicima obišao i nedavno završene radove na izgradnji obalnog zida i rekonstrukciji pristupne prometnice u trajektnoj luci u Loparu, a za što je resorno Ministarstvo izdvojilo ukupno 875 tisuća kuna.

Posjet otoku Rabu ministar Oleg Butković iskoristio je i za radne sastanke s predstavnicima lokalnih vlasti, gradonačelnikom Grada Raba, Nikolom Grgurićem i načelnikom Općine Lopar, Josipom Borićem.



Pisane vijesti