U 669 SPASILAČKIH AKCIJA NA MORU SPAŠENO ČAK 1080 OSOBA I 216 PLOVILA

Slika /slike/test/Jack_of_the_Lučke_kapetanije.svg
Statistički izvještaj Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) u protekloj 2018. godini zabilježio je porast spasilačkih aktivnosti na moru, u odnosu na prethodnu godinu, u gotovo svim segmentima.

MRCC Rijeka koordinirala je u 669 akcija na moru, kojima je spašeno ukupno 1080 osoba i 216 plovila, nažalost, zabilježena su i 34 smrtna slučaja, od čega je 31 smrtno stradalih od izravnih posljedica pomorskih nesreća, dok je u tri slučaja utvrđena prirodna smrt.

Protekle godine dogodilo se 30 sudara i 61 nasukavanje plovila, dok je u potpunosti potonulo 13 plovila te je zabilježeno 19 požara na plovilima.

Najveći broj intervencija na moru, ukupno 83, poduzet je zbog kvarova pogonskih strojeva na plovilima, upravljačkim sustavima, a manji broj intervencija poduzet je zbog nestanka pogonskoga goriva na plovilima.

Tijekom 2018. godine u nesrećama i nezgodama ozlijeđene su 42 osobe, a, hitnih medicinskih prijevoza pacijenata, kojima su u najvećem broju slučajeva obavljeni transporti medicinskog interventnog osoblja do pacijenata, odnosno, na pozicije nesreće, poduzeto je čak 205, što je gotovo dvostruko više u odnosu na prethodnu, 2017. godinu.

Među roniocima je u 2018. godini zabilježen nastavak negativnoga trenda stradavanja, odnosno, ozljeđivanja u ronilačkim nesrećama te je MRCC Rijeka organizirala i koordinirala evakuacije i hitne medicinske pomoći u 11 ronilačkih nesreća (6 na boce, 5 na dah).

Brojne nezgode i stradavanja zabilježene su i među daskašima (uzgon jedrom ili povlačnim zmajem), a od čega su prema 28 daskaša organizirane potražno - spasilačke akcije, kojima su spašeni iz pogibeljnih situacija.

Sigurnosno stanje u pomorskom prometu višestruko je poboljšano u odnosu na prethodne godine, što je rezultat pojačanog ulaganja u sustav sigurnosti plovidbe, ali i u redovitu edukaciju kadrova, kao i u poboljšanje i unaprjeđenje tehničke opremljenosti posada i plovila, što je uostalom preduvjet stalne nazočnosti plovila lučkih kapetanija u njihovim administrativnim područjima nadzora sigurnosti plovidbe. Ipak, u odnosu na broj poduzetih i koordiniranih spasilačkih akcija ukazuje da se najveći broj nesreća događa zbog nedovoljnog nautičkog iskustva, tehničke neispravnosti i slabe opremljenosti brodica, stoga se svim sudionicima u pomorskom prometu opetovano savjetuje slušati vremenske prognoze, usklađivati plovidbe morem sa razinama stečenih nautičkih osposobljenosti i znanja te koristiti službene pomorske navigacijske karte i publikacije, kao i službenu višejezičnu mobilnu aplikaciju „nIS- nautički informacijski servis”, koja u realnom vremenu sadrži sve ažurne podatke bitne za sigurnu plovidbu, a što značajno može pripomoći voditeljima plovila i njihovim posadama u slučajevima pogibeljnih situacija.

Detaljne kronološke statistike traganja i spašavanja na moru možete pregledati na web stranici Ministarstva u rubrici Traganje i spašavanje.

PRILOG
SAR IZVJEŠĆE S ANALIZOM ZA 2018. GODINU I USPOREDNOM GODIŠNJIM ANALIZAMA 2017/2018 (.pdF)


Pisane vijesti