Tri osobe ozlijeđene uslijed nasukavanja katamarana u Zadru / Iznimno zahtjevnim manevrom izbjegnuta teža pomorska nesreća / DOPUNA INFORMACIJE - Uspješno obavljeno odsukavanje broda

Slika /arhiva/nsl KTMR-NOVALJA LKZD 9-1_19.jpg
Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestili su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o pomorskoj nesreći, koja se jutros dogodila u Zadarskoj gradskoj luci, kao posljedica tehničkog kvara upravljačkog sustava Jadrolinijinoga putničkog broda.

Motornom putničkom katamaranu 'Novalja', iz sastava Jadrolinije jutros je, 9. siječnja tijekom manevra za pristajanje na vez u Zadarsku gradsku luku, otkazao brodski upravljački sustav, a budući da su brodski pogonski strojevi u tom trenutku bili u punom pogonu, zapovjednik broda je iznimno zahtjevnim manevrom u lijevo uspio promijeniti smjer plovidbe broda te izbjeći udar u obližnji gradski pješački most. Daljnjim manevriranjem uspješno je izbjegnut i sudar sa jahtama usidrenim uz obližnji gradski lukobran, nakon čega se, u 07.39h brod pramčanim dijelom nasukao na samome kraju lukobrana, pri čemu su ozlijeđene tri osobe, odnosno, dva putnika i jedan član posade broda. Ozlijeđeni su u koordinaciji MRCC Rijeka i LK Zadar sa zapovjednikom broda 'Novalja' medicinski evakuirani i zbrinuti od strane djelatnika Hitne medicinske pomoći Zadar, u daljnje postupanje prema Zadarskoj općoj bolnici.

Iako na poziciji nasukavanja nije uočeno nikakvo onečišćenje, službenici Lučke kapetanije Zadar angažirali su pripadnike Javne vatrogasne postrojbe Zadar, koji su poduzeli preventivne aktivnosti u cilju sprječavanja onečišćenja mora i morskog okoliša, u slučaju eventualnog istjecanja ikakvih brodskih tekućina.

Prema podatcima LK Zadar, pregledom nasukanoga katamarana 'Novalja', uočeno je oštećenje pramčane brodske oplate ispod razine mora, ali bez prodora mora te nema opasnosti od potonuća.

Katamaran 'Novalja' inače plovi na redovnoj brodskoj liniji 9403, a u trenutku nesreće na brodu  se nalazilo 18 putnika i 8 članova posade.

Očevid o uzrocima ove pomorske nesreće provode službenici Lučke kapetanije Zadar.

DOPUNA INFORMACIJE - Uspješno obavljeno odsukavanje broda
ZAGREB, 09.01.2019.
Vlasnik Dvotrupnog motornog putničkoga broda 'Novalja', brodarsko poduzeće Jadrolinija, nakon obavljenog pregleda stanja brodskog trupa i nastalih oštećenja, zaprimila je od strane predstavnika Hrvatskog registra brodova dopuštenje za odsukavanje broda sa pozicije pomorske nesreće. Postupak je obavljen uz pomoć tegljača i uz nadzor Lučke kapetanije Zadar večeras, 09.01. u 21.40 h, kada je brod odsukan i sigurno privezan u Putničkoj luci Zadar.


Pisane vijesti