Održana Završna konferencija projekta EUREKA

  • Slika /slike/foto 9_23/foto EUREKA-ST 8-9_23/nsl EUREKA-ST 8-9_23.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Završna konferencija projekta EUREKA, važnog za unapređenje sigurnosti plovidbe i pomorskog prometa, održana je u četvrtak, 7. rujna 2023. godine u Splitu. Konferenciju je, u ime Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, otvorio ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe kap. Siniša Orlić, a pozdravne govore održali su i izvršna direktorica EMSA-e Maja Markovčić Kostelac, glavni tajnik organizacije IALA Francis Zachariae, glavni tajnik Međunarodne pomorske organizacije Kitack Lim, Lodovico Gherardi iz INTERRREG ADRION programa te Nicola Carlone iz talijanske obalne straže.
 
Riječ je o projektu od strateške važnosti za države Jadransko – jonske regije u segmentu unaprjeđenja sigurnosti pomorskog prometa na Jadranu, što će se osigurati kroz osnivanje Stalne transnacionalne mreže za sigurnost plovidbe, modernizaciju sustava obveznog javljanja brodova u Jadranskom moru - ADRIREP te novog pojednostavnjenog tehnološkog rješenja za izvješćivanje, razmjenu podataka o pomorskom prometu, VTS usluga u ovom morskom prostoru i dr.
 
Republika Hrvatska bila je vodeći partner u ovom značajnom projektu koji će, nakon ukupno 34 mjeseci provedbe, uspješno biti završen 30. rujna 2023. godine. Ovaj strateški projekt, osim partnera iz Italije, Slovenije, Crne Gore, Albanije Grčke te Bosne i Hercegovine podržale su i Međunarodna pomorska organizacija, Europska komisija, IALA te EMSA.

Pisane vijesti