Potpisan Sporazum o rekonstrukciji mosta Brčko – Gunja

  • Slika /slike/foto 9_23/foto PPVRH-SARAJEVO 12-9_23/nsl PPVRH-SARAJEVO 12-9_23.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je u utorak, 12. rujna 2023. godine u Sarajevu, gdje je potpisao Sporazum o rekonstrukciji mosta Brčko – Gunja s ministrom komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edinom Fortom.

U izjavi za medije nakon potpisa Sporazuma, potpredsjednik Vlade i ministar Butković izrazio je svoje zadovoljstvo što je ponovno u Sarajevu te je pritom podsjetio na dva velika infrastrukturna projekta realizirana zajedničkom suradnjom dviju država - most Svilaj i most na Savi kod Gradiške – koji su važni za povezivanje Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Govoreći o rekonstrukciji mosta Brčko - Gunja, koji je u lošem stanju, Butković je istaknuo kako će, nakon današnjeg potpisanog Sporazuma, Hrvatske ceste hitno krenuti u realizaciju projekta. „To znači da će se raspisati natječaj za projekt obnove mosta i u sljedećoj godini bi krenuli i fizički u obnovu toga mosta,“ pojasnio je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture dodavši kako, po uzoru na dosadašnju suradnju i dosadašnju efikasnost oko realizacije velikih projekata, pridodajemo obnovu i ovog mosta, ali  i rekonstrukciju mosta Novi Grad – Dvor, projekt za koji bi se uskoro trebao potpisati i sporazum.

Što se tiče drugih projekata, potpredsjednik Vlade i ministar Butković spomenuo je neke od njih, kao što je izgradnja brze ceste Mostar - Široki Brijeg - Grude te brze ceste Jajce - Bihać – Kladuša - granica sa Hrvatskom koja ide prema Sloveniji, a posebno se osvrnuo na željeznički promet. „Mi ćemo sa svoje strane učiniti sve, i kad govorim financijski, da se uspostavi željeznička linija Zagreb - Sarajevo“, nastavio je Butković naglasivši kako se Hrvatska nalazi u obnovi željezničke infrastrukture, budući da je autocestovna infrastruktura uglavnom izgrađena, kao i da je izgrađena većina zračnih i pomorskih luka. „Sada je desetljeće  željeznica“, istaknuo je te nastavio kako ćemo, osim europskih sredstva, koristiti i kredit na sredstva za obnovu lokalnih i regionalnih pruga. Vezano za Unsku prugu, potpredsjednik Vlade i ministar Butković istaknuo je njezinu važnost za Hrvatsku, za hrvatske luke, kao i za Bosnu i Hercegovinu te je naglasio nastavak razgovora obiju strana o njenoj obnovi. „Sastanak je bio jako dobar, uvijek smo operativni i to me veseli da smo realizirali velike projekte, ali se veselim isto tako i realizaciji svega ovog o čemu smo govorili,“ zaključio je svoju izjavu Butković istaknuvši kako su ti projekti jako bitni te da se treba zajedničkim snagama, kao i do sada, te uz pomoć europskih fondova krenuti u njihovu realizaciju.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Forto je izjavio kako se nada da će  rekonstrukcija mosta Brčko – Gunja započeti do kraja sljedeće godine te je istaknuo kako očekuje da će to biti jedan odličan projekt. „Nastavljamo suradnju na izgradnji cestovne infrastrukture i na rekonstrukcijama mostova“, naglasio je ministar Forto dodavši kako je prvi  sljedeći most most Novi Grad, a zatim i most iz Orašja. „Ono također o čemu smo raspravljali je brza cesta koja će povezati Hrvatsku sa našom krajinom, Unsko-sanskim kantonom“, nastavio je dodavši kako će ta brza cesta koja će prolaziti kroz centralnu Bosnu do Sarajeva, kroz Jajce dalje prema Travniku te dalje prema Sarajevu, kako je to jedan koridor koji od Sarajeva ide prema Podgorici. „To je koridor koji ćemo mi zajedničkim naporima pokušati upisati u mrežu europskih koridora koji onda, nakon što se upiše u tu mrežu europskih koridora, može dobiti značajno financiranje, povlačenje sredstava iz fondova Europske unije,“ pojasnio je ministar Forto.

Osvrnuvši se na željezničku infrastrukturu, osobito na Unsku prugu, ministar Forto je istaknuo kako se radi o pruzi koja je osamdesetih godina bila jedna od najmodernijih pruga u regiji, ali je sada zapuštena i potrebna je rekonstrukcija. „Mi ćemo krenuti u izradu projekta, a onda ćemo zajedno, dvije države, krenuti u traženje financiranja za rekonstrukciju te pruge,“ nastavio je Forto istaknuvši kako se u željezničkom prijevozu planira ponovno uspostaviti i putnički prijevoz između dva glavna grada, Sarajeva i Zagreba. „Ja sam sretan da možemo raditi na ovaj način i nastavljamo dobru suradnju, ali i intenziviramo suradnju u narednom periodu“, zaključio je ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Uoči sastanka s ministrom Fortom, potpredsjednik Vlade i ministar Butković susreo se i s ministricom prometa i veza entiteta Federacije BiH Andrijanom Katić, te su razgovarali o izgradnji mosta na rijeci Savi između Orašja i Županje, kao i o spojnoj točki između BiH i Republike Hrvatske buduće brze ceste koja bi povezala Mostar  preko Širokog Brijega do Splita. 



Najave