Obilježen početak izgradnje terminala na Zagrebačkoj obali u Rijeci

  • Slika /slike/foto 9_23/foto dtBILAVER-RI 13-9_23/nsl dtBILAVER-RI 13-9_23.jpg
  • Slika
  • Slika

Državni tajnik Josip Bilaver boravio je u srijedu, 13. rujna 2023. godine u Rijeci gdje je sudjelovao na svečanosti obilježavanja početka izgradnje budućeg terminala Rijeka Gateway na Zagrebačkoj obali.

„Doista je čast biti danas u Rijeci i to povodom uistinu velikog događaja - početka izgradnje budućeg terminala na Zagrebačkoj obali, dijelu Rijeka Gateway projekta“, izjavio je državni tajnik Bilaver podsjetivši kako je prije nepune dvije godine potpisan koncesijski ugovor između Lučke uprave Rijeka i koncesionara. „Početkom izgradnje terminala riječka luka je sada, više nego ikad prije, korak bliže tome da zauzme vodeću ulogu u prekrcaju tereta na sjevernom Jadranu, da se pozicionira kao glavno intermodalno središte Sjevernog Jadrana“, nastavio je Bilaver istaknuvši kako Rijeka doživljava svoju potpunu transformaciju kojoj su obol dali upravo prometni, infrastrukturni projekti. „Kada pogledamo sve što se danas u Rijeci radi - od izgradnje DC403 koja će do kraja mjeseca biti završena, a koja je upravo za Zagrebačku obalu iznimno važna jer će biti njena direktna poveznica na mrežu autocesta, do izgradnje čvora Trinajstići, rekonstrukcije čvora Matulji, do priprema za izgradnju nove marine Porto Baroš, koja će Rijeci – nekada najviše lučkom gradu dati i još jednu drugačiju vizuru i izgled, potpuno novu i dodatnu dimenziju razvoja“, naglasio je Bilaver osvrnuvši se na činjenicu kako će Rijeka Gateway pridonijeti tome da se riječka luka dugoročno pozicionira kao prometno čvorište Hrvatske te će uvrstiti Hrvatsku na prometnu i gospodarsku mapu svijeta.

Budući terminal u riječkoj luci bit će najsuvremeniji u ovom dijelu Europe i bit će glavna ulazna točka u zemlju i na tržišta zaleđa, a trebao bi biti operativan 2025. godine. Za cilj ima preuzeti vodeću ulogu u prekrcaju tereta na sjevernom Jadranu te postati najvažnijim morskim izlazom za središnju i jugoistočnu Europu.

„Terminal će biti brži i efikasniji jer ćemo imati tehnologiju i opremu kojom ćemo biti najučinkovitiji u ovom trenu, da što brže možemo obaviti naše operacije“, istaknuo je financijski direktor tvrtke Rijeka Gateway Tomislav Žunić te naglasio kako se radi na zelenoj agendi jer žele imati terminal koji nema ugljični otisak.

Dodajmo kako je današnjom svečanosti, uz obilježavanja početka izgradnje novog terminala, ujedno obilježen i početak  pedesetogodišnjeg koncesijskog razdoblja tijekom kojeg će Rijeka Gateway upravljati njime.



Pisane vijesti