Potpredsjednik Vlade i ministar Butković u Splitsko-dalmatinskoj županiji na uvođenju izvođača radova na dva prometna projekta

  • Slika /slike/foto 9_23/foto PPVRH-ST-SOLIN 7-9_23/nsl PPVRH-ST-SOLIN 7-9_23.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je u četvrtak, 7. rujna u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje je sudjelovao na uvođenju u posao izvođača radova na dva važna prometna projekta – izgradnji dijela Brze ceste Trogir - Omiš, dionice od čvorišta Mravince do čvorišta TTTS (ugovorene vrijednosti oko 7,5 milijuna eura, bez PDV-a) te izgradnji dodatne rampe na denivelaciji križanja DC8 (obilaznica Splita) i DC432 (ugovorene vrijednosti oko 1,77 milijuna eura, bez PDV-a).
 
„Danas smo ovdje, najprije na ovoj dionici gdje se od strane Splita otvaraju radovi na prvoj dionici izgradnje brze ceste, koja je, kada već govorimo o nekim dionicama, aktivna“, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar Butković dodavši kako je ovo danas ovdje početak radova prve dionice Mravinci – TTTS.  „Buduća brza cesta, koja je kao takva prepoznata i kroz europsko financiranje, budući da će ovaj projekt u cijelosti biti financiran od strane Europske unije i to je jedini, zapravo jedan od dva projekta, koji je dobio financiranje u novoj financijskoj perspektivi“, naglasio je Butković istaknuvši kako će radovi krenuti za nekoliko dana te da vjeruje da će biti i završeni u ugovorenom roku.
 
Nakon uvođenja izvođača u posao na projektu izgradnje Brze ceste Trogir – Omiš (dionica Mravinci – TTTS), potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture nazočio je i uvođenju u posao izvođača radova na projektu izgradnje dodatne rampe na denivelaciji križanja DC8 (obilaznica Splita) i DC432, tzv. Mravinačke rampe.  Projekt je jako bitan za Grad Solin i za mještane Solina, budući da će se njime riješiti spoj na postojeću spojnu cestu te na taj način ujedno riješiti i dugotrajni veći problemi vezani za funkcioniranje i prometovanje u gradu.
 
Vezano za ostale projekte u Splitsko-dalmatinskoj županiji, potpredsjednik Vlade i ministar Butković je izjavio kako su krenuli radovi na pristupnoj cesti tunelu Kozjak i budućem pristupu na D8 te je za 28. rujna najavio potpisivanje ugovora za izvođenje i gradnju tunela i spoja na državnu cestu D8. U svojoj izjavi Butković se osvrnuo i na ulaganja u lučku infrastrukturu istaknuvši kako je u pripremi projekt luke Stomorska koja bi vrlo brzo trebala dobiti financiranje. Također je podsjetio na prošlotjedni potpisani ugovor o izgradnji putničkog terminala u splitskoj Gradskoj luci.
 
Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić istaknuo je kako je Split i šire splitsko područje u posljednjih desetak godina doživjelo dramatičan porast prometa. „ Danas idemo u smjeru iz Splita prema Omišu, najznačajnijem prometnom projektu Hrvatskih cesta kad govorimo o PGDP-u, odnosno prosječnom godišnjem dnevnom prometu na postojećoj trasi državne ceste D8“, izjavio je Škorić naglasivši kako je ovo sigurno najznačajniji projekt Hrvatskih cesta u smislu i protočnosti i sigurnosti prometa te zaštite okoliša. Nadalje je dodao kako pokušavaju na sve načine, u suradnji s regionalnom samoupravom odnosno sa Županijom, doprinijeti kvalitetnijem i funkcionalnijem prometnom režimu na širem području Grada Splita odnosno Splitsko-dalmatinske županije. „Nadam se da ćemo do kraja godine, početkom sljedeće, svjedočiti jednom velikom građevinskom zamahu koji će u budućnosti donijeti rezultate koje očekujemo odnosno lakše prometovanje na području ove Županije“, zaključio je Škorić.
 
Nakon sudjelovanja na uvođenju izvođača u posao na navedenim projektima, potpredsjednik Vlade i ministar Butković je, u izaslanstvu predsjednika Vlade Republike Hrvatske, sudjelovao na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Solina, koja se održala povodom Dana Grada Solina i blagdana Male Gospe.
 
Uz potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića i predsjednika Uprave Hrvatskih cesta Škorića, na uvođenju izvođača radova u posao te na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Solina nazočili su i državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, potpredsjednik Hrvatskog Sabora Ante Sanader i gradonačelnik Grada Solina Dalibor Ninčević.

Najave