Uvođenje vinjete za nautičare u 2005.

Slika /arhiva/zalaz.jpg

Strane jahte i brodice za šport i razonodu za plovidbu u hrvatskom dijelu Jadrana morat će imati vinjetu te prijavljen popis putnika, odlučila je hrvatska Vlada prihvaćajući Uredbu o uvjetima za dolazak i boravak stranih jahti i brodica u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske.

Cilj Uredbe je spriječiti crni čarter na Jadranu kroz dva instituta - vinjetu i popis putnika, istaknuo je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta.

Tako će od 2005. sve jahte i brodice koje dolaze ili se nalaze u Hrvatskoj u nadležnoj lučkoj kapetaniji morati kupiti vinjetu koja vrijedi godinu dana od izdavanja, a uz nju će odmah platiti i sve potrebne naknade. Prilikom ishođenja vinjete trebat će ovjeriti i popis osoba koje će se za vrijeme trajanja vinjete nalaziti na plovilu i to dvostruko veći broj osoba nego je propisano za brod, pa će se npr. za brod za 10 osoba moći prijaviti 20 osoba, kazao je Kalmeta.

Time se eliminira da se jahte drže u marinama, da se u njima svaki tjedan tobože mijenja posada, a u stvari se mijenjaju gosti. Vinjeta će se, kaže Kalmeta, već od Nove Godine moći dobiti u svim lučkim kapetanijama, ona znači da su plaćene sve potrebne naknade te da postoji popis osoba koje će se nalaziti na jahti, što se lako može provjeriti.

Ukoliko u tijeku inspekcijskog nadzora nadležni inspektor utvrdi da na plovilu boravi osoba koja nije navedena u popisu osoba, ili popisa osoba nema, ili popis osoba nije valjano ovjeren vinjetom, smatrat će se da se plovilom obavlja kabotaža te će se primijeniti prekršajne sankcije i  zaštitna mjera oduzimanja plovila, kako je to propisano Pomorskim zakonikom.

Ministar Kalmeta podsjetio je da, prema novom Pomorskom zakoniku, čarter više ne može obavljati plovilo pod stranom, već jedino hrvatskom zastavom. Onima koji se žele nastaviti baviti čarterom omogućeno je da se do 30. rujna 2005. upišu u hrvatski upisnik. Na taj način očekuje se da će se preregistrirati 500-600, do tisuću jahti, kazao je Kalmeta.

obrazac vinjete - dimenzije 105mm X 149 mm



Pisane vijesti