2005 - 2008. - za ceste više od 32 milijarde kuna

Slika /arhiva/041222-RH-ceste.jpg

Veliki projekt izgradnje autocesta i cesta ne samo da će se nastaviti, već i intenzivirati, a u iduće četiri godine u izgradnju i održavanje javnih cesta planira se uložiti više od 32 milijarde kuna, ili 13,5 posto više nego u protekle četiri godine, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade koja je prihvatila Program građenja i održavanja javnih cesta od 2005. do 2008. godine.

U sljedećem četverogodišnjem programu nastavlja se izgradnja autoceste prema Pločama, izgradnja koridora V.c, autoceste Zagreb-Sisak, a već se radi na autocestama Županja-Bajakovo, Krapina-Macelj te na izgradnji punog profila na dionicama autoceste Zagreb-Rijeka.

U četverogodišnji program uključeno je i 1,6 milijardi kuna naslijeđenog duga za cestogradnju, naveo je ministar prometa Božidar Kalmeta. U građenje autocesta i cesta planira se uložiti 19,4 milijarde kuna, a 10,8 milijardi u održavanje.

Hrvatske autoceste (HAC) u iduće četiri godine planiraju u promet pustiti 257 kilometara novih autocesta, od čega 48 kilometara u idućoj godini. Do kraja lipnja 2005. otvorit će se tunel Mala Kapela te završiti 33 kilometra dionice Pirovac-Vrpolje, kao i dionica Rupa-Rijeka. U idućoj godini, nabrojao je ministar Kalmeta, započet će i radovi na dionici Dugopolje-Ploče koja treba biti gotova 2008.

U prometu 2006. treba biti dionica Županja-Lipovac, u zadnjem kvartalu iduće godine treba započeti i izgradnja na koridoru V.c., kao i gradnja autoceste Zagreb-Sisak.

U prvoj polovici 2007. trebaju biti završene dionice autoceste Zagreb-Macelj, radi se i na Istarskom ipsilonu, punom profilu dionica na autocesti Zagreb-Rijeka.

Kalmeta naglašava da je plan investicija u autoceste otprilike na razini ulaganja u protekle četiri godine, ali da se u gradnju i održavanje državnih cesta koje nisu pod naplatom planira uložiti 8,2 milijarde kuna ili 55 posto više nego u protekle četiri godine (5,2 milijardi). Ulaganjima u državne ceste razriješit će se i pitanje obilaznica u Rijeci, Splitu, Osijeku, itd., istaknuo je Kalmeta.

Također je rekao da će Županijske uprave za ceste uložiti 33 posto više sredstava nego u protekle četiri godine.

P R O G R A M  građenja i održavanja javnih cesta za razdoblje od 2005. do 2008. godine

kliknite za veliku sliku



Vijesti iz medija