Vlada RH: Zaključak o prihvaćanju Pilot-projekta povoljnijega javnog željezničkog prijevoza studenata

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila prijedlog Zaključka o prihvaćanju Pilot-projekta povoljnijega javnog željezničkog prijevoza studenata za razdoblje od 01. listopada 2022. godine do 30. rujna 2023. godine.

Uvođenjem Pilot-projekta omogućit će se neograničeno korištenje željezničkog prijevoza za oko 113.000 redovnih studenata na području RH. Studenti će moći putovati vlakom po jedinstvenoj cijeni od 75 kuna ili 10 eura za mjesečnu kartu. Pritom će kartu moći koristiti i za svakodnevne odlaske na studij kao i povremena putovanja neovisno o svrsi.

Zbog značajno povoljnije cijene mjesečne karte za studente, očekuje se signifikantno povećanje broja korisnika. Pritom trošak provedbe ne bi trebao biti veći od 5 milijuna kuna za cijelo vrijeme trajanja pilot-projekta.

Dodajmo kako će realizacija projekta pomoći poboljšanju životnog standarda studenata i njihovih obitelji. Nadalje, doprinijet će povećanju mobilnosti studenata, zaustavljanju iseljavanja u urbane sredine, revitalizaciji prometa putničkih vlakova na nerazvijenim područjima i poticanju korištenja željezničkog prijevoza od strane studenata i na ostalim područjima Republike Hrvatske.



Vijesti iz medija