Vlada RH: Usvojeni Godišnji program rada i Financijski plan za 2022. godinu te Godišnje izvješće o radu Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu za 2021. godinu

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluke kojima se daje odobrenje na Godišnji program rada i financijski plan Agencije za 2022. godinu te prihvaća Godišnje izvješće o radu ove Agencije za 2021. godinu.
 
Kao istražno tijelo s javnim ovlastima Agencija je odgovorna za sigurnosne istrage nesreća te ima središnju ulogu u istražnom postupku koji se odnosi na utvrđivanje uzroka nesreće ili nezgode, pa je ključno da Agencija svoje istrage provodi stručno i posve neovisno, što je osigurano Godišnjim programom i Financijskim planom za 2022. godinu.
 
S tim u vezi istaknimo kako Agencija i u 2022. godini nastavlja s određenim organizacijskim i stručnim aktivnostima koje su usmjerene na stalnu brigu za stručnom edukacijom istražiteljskih timova, suradnju s neovisnim stručnjacima iz raznih znanstvenih područja te suradnju s drugim istražiteljskim tijelima i organizacijama koje se bave unaprjeđenjem sigurnosti zračnog, pomorskog i željezničkog prometa.
 
Također, bitna pretpostavka za rad Agencije je osiguranje odgovarajuće logističke potpore u smislu poslovnog prostora, računalne i druge opreme te voznog parka za potrebe istražiteljskih timova. 
 
Nastavno na navedeno za Agenciju su u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2022. godinu osigurana sredstva u ukupnom iznosu od 3.689.000 kn.
 
Na današnjoj je sjednici usvojeno i Godišnje izvješće o radu Agencije za 2021. godinu koje obuhvaća osnovne podatke o Agenciji, podatke iz djelokruga Agencije u sva tri prometna područja, podatke o ljudskim, materijalno-tehničkim i ostalim resursima te izvještaj o izvršenju godišnjeg financijskog plana.
 
Tijekom 2021. godine pokrenuto je ukupno osam istraga nesreća i ozbiljnih nezgoda zrakoplova, od čega dvije istrage nesreća i šest istraga ozbiljnih nezgoda. Zatvoreno je ukupno devet istraga zrakoplovnih nesreća i ozbiljnih nezgoda te je izdano ukupno 14 sigurnosnih preporuka.
 
Također, tijekom 2021. godine pokrenuta je jedna istraga vrlo ozbiljne pomorske nesreće. Zatvorene su dvije istrage, izdano je pet privremenih izjava te pet sigurnosnih preporuka.
 
Iz područja željezničkog sustava u prošloj godini pokrenuto je ukupno sedam istraga izvanrednih događaja, od čega tri istrage ozbiljne nesreće, tri istrage nesreća i jedna istraga incidenta, a zatvoreno je devet istraga te izdano devet sigurnosnih preporuka.

Vijesti iz medija