Vlada RH: Usvojen Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Hrvatske i Slovenije o izgradnji cestovnog mosta kod graničnog prijelaza Kaštel - Dragonja

Slika /slike/banski-dvori.jpg

Vlada je na današnjoj sjednici odlučila pokrenuti postupak za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o izgradnji cestovnog mosta kod graničnog prijelaza za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu Kaštel (RH) - Dragonja (SLO) temeljem Zaključka VRH o postupku obnove ili izgradnje zamjenskog mosta preko rijeke Dragonja kod graničnog prijelaza za međunarodni promet putnik i roba u cestovnom prometu donesenog 13. rujna 2018. godine.

Odluka o predloženoj suradnji donesena je na temelju Vladina zaključka od 13. rujna 2018. godine, sa sjednice u Puli, s obzirom da se sadašnji cestovni most preko Dragonje nalazi u graničnom području i u dvojnoj je upravljačkoj ingerenciji Hrvatskih cesta i Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturu.

Oba upravitelja su utvrdila da je most dotrajao i oštećen u tolikoj mjeri da mu je narušena nosivost te je potrebno projektirati i izvesti građevinske radove kojima bi se razina sigurnosti i protočnosti prometa podigla na zahtijevanu razinu. Kako se planirane aktivnosti trebaju provesti u okolnostima kada pitanje precizne lokacije granične crte nije riješeno, tijek ovog projekta bitno je određen sklapanjem međudržavnog sporazuma između RH i SLO.

Predmetnom Odlukom VRH je odredila Izaslanstvo za vođenje pregovora sa Slovenskom stranom čine predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva financija, Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, Ministarstva zaštite okoliša i energetike i društva Hrvatske ceste d.o.o., a pregovori će se voditi u cilju potpisivanja Sporazuma.

Ukupna procjena vrijednosti izgradnje mosta, prema procjenama Hrvatskih cesta je 5.000.000,00 kuna, od kojih bi Republika Hrvatska trebala osigurati polovinu financijskih sredstava, u iznosu od ukupno 2.500.000,00kn, a sredstva bi se investirala sukcesivno, odnosno, u 2020. godini 375.000 kuna, u 2021. godini 625.000 kuna, u 2022. godini 750.000kuna te u 2023. godini 750.000 kuna.

Financijska sredstva bit će osigurana u financijskom planu Hrvatskih cesta d.o.o., a procijenjena vrijednost odnosi se na izgradnju mosta i ishođenje potrebnih dozvola.

Članovi Hrvatskog izaslanstva neće primati naknadu za svoj rad, nego će te poslove obavljati u okviru svojih redovitih poslova.Najave