Butković: Teško mi je pala smjena mog prijatelja Tolušića

18.07.2019.

18:17

Autor: B.V.M./HRT

default error photo
Nije jučer bilo disonantnih tonova na sjednici Predsjedništva, nije bilo oprečnih stavova, barem ih ja nisam čuo, komentirao je smjenu Tolušića
Predsjednišvo HDZ-a je odlučilo, to je bila politička odluka i predsjednik stranke i Vlade dobio je mandat da odabere kandidate. Vlada ima pozitivne rezultate ali nisu bili vidljivi u posljednje vrijeme i najbolje je ići u osvježenje, izjavio je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture u Temi dana.

- Svi su ti se ljudi afirmirali na svojim dosadašnjim pozicijama i vjerujem da će nastaviti raditi predano kao i njihovi prethodnici, rekao je Oleg Butković za kandidate koji bi trebali zamijeniti smijenjene ministre. Josip Aladrović ima kaznenu prijavu koja je, doduše, odbačena, ali i prijavu Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Nisam se s tim upoznao, kaže Butković.

- Mislim da se radi o čovjeku koji ima iskustva, mlad je, obrazovan je, a ove stvari ne mogu komentrirati jer ne znam o njima ništa, dodaje Butković.

"Tolušić je moj prijatelj"

Nije jučer bilo disonantnih tonova na sjednici Predsjedništva, nije bilo oprečnih stavova, barem ih ja nisam čuo, komentirao je smjenu Tolušića i nagađanja kako nije dao podršku da Tomislav Tolušić napusti ministarstvo.

- Tolušić jest moj prijatelj, mi smo 2005. zajedno u stranci, prošli smo puno toga zajedno i meni je to jako teško palo. Složio sam se s rekonstrukcijom, nije točno da nisam podržao, ali što se tiče kolege Tolušića, mislim da je radio dobro svoj posao, ali ne bih širio, rekao je i on sam puno toga.

Zbog čega rekonstrukcijom nije bio zahvaćen i Milan Kujundžić, nije želio komentirati.

- Ne bih komentirao osobno svakog ministra, to su moji kolege, svatko od nas se bori da napravi što više i što bolje u svom resoru. Napominjem predsjednik stranke nakon konzultacija s članovima predsjedništva iznio je prijedlog koji je jučer prihvaćen i sada je to to.

Ima li premijer potporu članova stranke?

-
U svakoj političkoj stranci, pa tako i u HDZ-u ne možemo svi isto razmišljati. Postoje različita promišljanja o određenim političkim situacijama, stvarima, pogledima i to je normalno. Nije dobro da svi isto razmišljamo, a uvijek kažem da o tim stvarima treba razgovarati na predsjedništvu stranke, na mjestima gdje se o tome raspravlja, a ne u medijima.

SDP-u rejting raste, a zazivaju i prijevremene izbore

- To je pravo oporbe da zaziva izbore, da se bori u Saboru, u javnosti, u medijima da iznose prijedloge, stavove i to je u redu. Ja osobno nemam ništa protiv da postoji jak SDP, to je dobro za hrvatsku političku scenu, međutim pobjednička stranka je HDZ i to ćemo i pokazati na ovim predsjedničkim izborima, tvrdi Butković.

Atlantska plovidba u kontaktu je s ministarstvom

Dvojica hrvatskih državljana poginula su na brodu "Dubrava" dubrovačkog brodara Atlantske plovidbe u južnom Atlantiku. Još dvojica pomoraca su ozlijeđena, Hrvat i Ukrajinac. Do nesreće je došlo prilikom ispiranja tanka, naveli su iz Atlantske plovidbe. 

- Izražavam sućut obiteljima poginulih. Ozlijeđeni su stabilno, kaže ministar. Ono što možemo kao ministarstvo i kao RH, budući da brod nije plovio pod hrvatskom zastavom, mi ćemo kao bitno zainteresirana strana tražiti rezultate i preliminarne rezultate istrage, ali i one konačne da vidimo što se tu dogodilo.

Pelješki most

Milorad Dodik bori se za izgradnju Pelješkog mosta, odnosno uložio je veto na odluku kojom bi bosanskohercegovački državni vrh od Hrvatske tražio prekid gradnje Pelješkog mosta do konačnog dogovora o međudržavnoj granici. Obratio se zastupnicima parlamenta Republike Srpske u Banjoj Luci i zatražio da podrže njegov veto na spornu odluku, koju su preglasavanjem donijeli bošnjački i hrvatski član Predsjedništva - Šefik Džaferović i Željko Komšić.

- Ne može nitko zaustaviti gradnju Pelješkog mosta, to je strateški projekt kojim Hrvatska spaja svoj teritorij, financiran je od strane Europske unije, brzo će se donijeti odluka oko pristupnih autocesta. Ovo što dolazi iz BiH je periodično i moram reći da smo osigurali neškodljiv prolaz za BiH. Nikakvo pravo BiH nije ugroženo. Ovo bih sve pripisao sferi politike i političke situacije i nadam se da će shvatiti da je RH prijateljska zemlja.

U jesen izgradnja pristupnih cesta?

-
Vjerujem da u jesen krećemo u izgradnju pristupnih cesta. A imati neograničeni broj žalbi je moguće, ali je frustrirajuće. Ono što mogu jest apelirati na državnu komisiju da ubrzava rješavanje takvih postupaka. To i činim. 

Kreće li se s obnovom i gradnjom kolosijeka pruge od Križevaca do granice za koji smo dobili nepovratnih 241 mil eura, ministar odgovara: U ovom smo trenutku pokrenuli projekte u prometnoj infrastrukturi vrijedne oko 20 milijardi kuna. 

- Uglavnom su željezničke infrastrukturne projekti. Ali i Pelješki most, zagrebački rotor i da ih sve ne nabrajam, objašnjava Butković.

Dodaje kako je ovaj projekt na mediteranskom koridoru.

- Za njega smo dobili 85% bespovratnih sredstava iz CEF-a, tzv. instrumenta za povezivanje Europe. Večeras očekujemo do ponoći predaju ponuda i ako ne bude žalbi možemo ih početi razmatrati, zaključuje ministar.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!