Vlada RH: Usvojen Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o privremenoj mjeri pomoci nakladnicima televizije s problemima u poslovanju uzrokovanim epidemijom bolesti COVID-19 umanjenjem placanja davanja

 
Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je Sjednici usvojila Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o privremenoj mjeri pomoći nakladnicima televizije s problemima u poslovanju uzrokovanim epidemijom bolesti COVID-19 umanjenjem plaćanja davanja trgovačkom društvu Odašiljači i veze d.o.o. te Prijedlog zaključka o izmjeni Zaključka u vezi s mjerama pomoći nakladnicima radija uslijed epidemije bolesti COVID-19.

Na Sjednici održanoj 28. svibnja 2020. godine Vlada RH donijela je Odluku i Zaključak kojima su osigurane odgovarajuće mjere pomoći nakladnicima radija i televizije s problemima u poslovanju uzrokovanim epidemijom bolesti COVID-19. Smanjenjem oglašavanja u elektroničkim medijima došlo je do značajnog smanjenja prihoda nakladnika radija i televizije, što je rezultiralo i otežanim ispunjenjem obveza na temelju postojećih ugovora s mrežnim i infrastrukturnim operatorom – društvom Odašiljači i veze d.o.o..

Odlukom i Zaključkom utvrđeno je da se mjere pomoći ne primjenjuju na nakladnike radija i televizije kojima su osnivači ili imatelji dionica ili udjela Republika Hrvatska, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) ili pravne osobe koje se na temelju posebnog propisa financiraju pretežito, ili u cijelosti iz državnog proračuna, ili iz proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, odnosno iz javnih sredstava, kao ni na njihova trgovačka društva kćeri (neovisno o veličini udjela).

Kako bi se predmetne mjere pomoći mogle primijeniti i na nakladnike radija i televizije (poglavito na lokalnoj razini), izmjenama Odluke i Zaključka predlaže se od njihove primjene izuzeti samo one nakladnike radija i televizije u čijem vlasništvu Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, ili druge javnopravne osobe sudjeluju s dionicama ili udjelima većim od 25%, dok će mjere pomoći u poslovanju biti omogućene svim nakladnicima radija i televizije kod kojih je taj udjel manji ili jednak 25%.


Vijesti iz medija