Vlada RH: Suglasnost za kreditna zaduženja HAC-a i HC-a

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluke kojima se daje suglasnost za kreditna zaduženja društva Hrvatskih autocesta (HAC) i Hrvatskih cesta (HC).

Tako je između ostaloga Vlada dala suglasnost za kreditno zaduženje HC-a u iznosu od 703,3 milijuna kuna. Od navedenog će se iznosa 300 milijuna kuna iskoristiti za podmirivanje obveza po revolving kreditu sa Hrvatskom poštanskom bankom.

Preostalih 403,3 milijuna kuna namijenjeno je financiranju radova na sljedećim projektima i dionicama: Vukmanički Cerovac – Mostanje (D1), Beli  Manastir, Farkaševac – Bjelovar (D12), Istočna obilaznica Novog Marofa, Most Sava (Okučani – Gradiška), most i pristupne ceste preko rijeke Kupe u Pokuplju (D228), brza cesta Vrbovec - Križevci – Koprivnica – Gola (D10), Rogovići – Lindarski Križ, Zabok-Krapina, Čvor Donja Zdenčina (A1) - most na rijeci Kupi kod Lasinje i nadvožnjak preko željezničke pruge u Križevcima.

Nadalje, daje se suglasnost za kreditno zaduženje društva Hrvatske autoceste d.o.o., u iznosu do 62,58 milijuna eura. Sredstva su namijenjena refinanciranju postojećeg dugoročnog kredita KfW–a.

Zahvaljujući ovom refinanciranju društvo će u razdoblju od lipnja 2021. do lipnja 2024. godine ostvariti dodatnu likvidnost od cca 35,8 milijuna eura. Navedena će se sredstva usmjeriti za izgradnju dionice autoceste A11 Lekenik –  Sisak, a sve sukladno zaključku Vlade RH iz veljače ove godine kojim se podržava dovršetak gradnje ove važne prometnice.

Donesena je i Odluka kojom se društvu Hrvatske autoceste d.o.o. daje suglasnost za kreditno zaduženje radi financiranja izgradnje autoceste A7 Rupa - Rijeka - Žuta Lokva (sektor Križišće - Žuta Lokva), u iznosu od 81,4 milijuna eura.

Nastavkom izgradnje autoceste A7, na dijelu između Križišća i Žute Lokve, dio prometa sa državnih cesta preusmjerit će se na autocestu čime će se povećati sigurnost svih sudionika u prometu, kako zbog rasterećenja, tako i zbog manje prometne opterećenosti lokalnih prometnica.

Vijesti iz medija