Pomoćnik ministra Madunić sudjelovao na otvaranju Šeste međunarodne konferencije o cestovnoj i tračničkoj infrastrukturi CETRA 2020*

Slika /slike/foto 5_21/foto pmMADUNIC CETRA 20-5_21/nsl-w pmMADUNIC CETRA 20-5_21.jpg
Pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Mario Madunić sudjelovao je na otvaranju Šeste međunarodne konferencije o cestovnoj i tračničkoj infrastrukturi CETRA 2020* koja se održava 20. i 21. svibnja 2021. godine na Građevinskom fakultetu u Zagrebu.
 
U svom govoru pomoćnik ministra Madunić je naglasio kako su cestovna i željeznička infrastruktura jedne od najvažnijih okosnica djelokruga Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. "Posljednjih pet godina intenzivno se radi na unapređenju i modernizaciji ova dva prometna sektora i trenutna ulaganja u cijelom sektoru premašila su iznos od 25 milijardi kuna, a u sljedećem sedmogodišnjem razdoblju, što kroz Mehanizam za oporavak i otpornost, što kroz novi operativni program, nastavljamo s snažnim investicijskim ulaganjima koja će u cijelosti modernizirati kompletnu prometnu infrastrukturu u Republici  Hrvatskoj", izjavio je pomoćnik ministra Madunić te istaknuo kako se Hrvatska, kad se govori o cestovnoj infrastrukturi, može pohvaliti jednom od najboljih europskih autocestovnih mreža na razini Europe.
 
Pomoćnik ministra Madunić nadalje je istaknuo kako željeznica, koja je prethodnih godina bila zapostavljena nauštrb cestovne infrastrukture, predstavlja velik zalogaj i priliku za budućnost razvoja te da, zahvaljujući europskim fondovima, postoji mogućnost ostvarenja velikog investicijskog ciklusa u modernizaciju i izgradnju kvalitetne i sigurne željezničke infrastrukture kako bi putnici osjetili sve blagodati putovanja željeznicama, jednim od najčišćih i najekonomičnijih načina prijevoza. "Sam investicijski ciklus započeli smo prije četiri godine te smo do sada uložili više od 11 milijardi kuna, a u sljedećem sedmogodišnjem razdoblju procjenjujemo kako će ulaganja u željeznicu premašiti 22 milijarde kuna", izjavio je pomoćnik ministra Madunić dodavši kako sva ulaganja pokazuju kako su Ministarstvo i Vlada u sam vrh svojih prioriteta stavili razvoj cestovne i željezničke infrastrukture koja će u sljedećih sedam godina doživjeti pravu renesansu.
 
Međunarodna konferencija o cestovnoj i tračničkoj infrastrukturi CETRA održava se od 2010. godine i prepoznata je kao značajan međunarodni događaj u Hrvatskoj koji već tradicionalno okuplja znanstvenike i stručnjake iz područja cestovne i željezničke infrastrukture iz Hrvatske i svijeta. Na ovogodišnjoj Konferenciji predstavljena su 144 rada iz 31 zemlje te su dodijeljena posebna priznanja i zahvale raznim institucijama, među njima i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, za značajan doprinos podršci rada CETRA-e.

Vijesti iz medija