Vlada RH: Donesena Odluka o davanju suglasnosti društvu HŽ Infrastruktura d.o.o. za kreditno zaduženje u iznosu od 300.000.000,00 kuna kod HBOR-a, radi financiranja obnove željezničke infrastrukture

Na današnjoj je Sjednici Vlada Republike Hrvatske donijela Odluku o davanju suglasnosti društvu HŽ Infrastruktura d.o.o., za kreditno zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (dalje u tekstu: HBOR), radi financiranja obnove željezničke infrastrukture, u iznosu od 300.000.000,00 kuna,  radi financiranja obnove željezničke infrastrukture.

Naime, Uprava društva HŽ Infrastruktura d.o.o. na sjednici održanoj dana 09. ožujka 2020. godine donijela je Odluku o odabiru ponude za dugoročni kredit za financiranje obnove željezničke infrastrukture br. UI-121-5-1/20 kojom se kao najpovoljnija ponuda za ovo kreditno zaduženje, u svrhu financiranja obnove željezničke infrastrukture odabrala ponuda Hrvatske banke za obnovu i razvitak, uz suglasnost Nadzornog odbora HŽ Infrastrukture d.o.o., od 10. ožujka 2020. godine.

Donošenjem predmete Odluke društvu HŽ Infrastruktura d.o.o. omogućiti će se zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj, na način da isto neće imati utjecaj na rashode i izdatke Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020. godinu, a mogući fiskalni učinak na Državni proračun Republike Hrvatske nastao bi u slučaju neizvršavanja obveza od strane društva HŽ Infrastruktura d.o.o. prema Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak, u iznosu visine jamstva uvećanog za kamate, naknade i troškove.

Slijedom rečenog, ova Odluka donosi se sukladno Financijskom planu za 2020. godinu i projekciji plana za 2021. i 2022. godinu, Poslovnom planu za 2020. godinu kao i Planu za razdoblje 2020.-2024. godine, kojim su ove investicije i planirane, s posebnim uvažavanjem odobrenih zaduženja po godinama koja su uključena u Financijski plan poslovanja društva HŽ Infrastruktura d.o.o..

Ukupna procijenjena vrijednost projekata koji će se financirati iz ovog kreditnog zaduženja od 300.000.000 kuna, iznosi 512.123.000,00 kuna, pri čemu će se preostali dio od 212.123.000,00 kuna financirati iz drugih izvora. Naime, sredstva koja će se osigurati ovim kreditnim zaduženjem usmjeriti će se na podizanje sigurnosti i učinkovitosti željezničkog prometa koji, uvažavajući uvjete zaštite okoliša, predstavlja prihvatljiv oblik prijevoza.

Na istoj Sjednici Vlada RH ovlastila je Ministarstvo financija izdati ispravu u ime Vlade RH o davanju državnog Jamstva u korist HBOR-a za kreditno zaduženje društva HŽ Infrastruktura d.o.o., u iznosu od 300.000.000,00 kuna, radi financiranje obnove željezničke infrastrukture.

Izdavanje bezuvjetnog i neopozivog Jamstva Republike Hrvatske, koje pokriva 100% obveza po kreditu, izdano od strane Ministarstva financija u ime Republike Hrvatske uvjetovano je sklapanjem Ugovora o izdavanju jamstva između Ministarstva financija, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i društva HŽ Infrastruktura d.o.o., radi reguliranja obveza i odgovornosti u svrhu financiranja obnove željezničke infrastrukture i davanja jamstva, do njegove konačne otplate te osiguranja povrata sredstava u slučaju aktiviranja državnog jamstva te se isto daje pod slijedećim uvjetima:
banka: Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR)
korisnik kredita: HŽ Infrastruktura d.o.o.
iznos kredita: 300.000.000,00 kuna
iznos jamstva: 300.000.000,00 kuna, uvećano za kamate, naknade i troškove kako će biti utvrđeno Ugovorom o kreditu.
namjena kredita: financiranje obnove željezničke infrastrukture
rok korištenja: 12 mjeseci od dana potpisa ugovora, koji je ujedno i datum prijenosa kredita u otplatu
način korištenje kredita: sukcesivno, broj korištenja kredita ograničava se na 20 (dvadeset) pojedinačnih korištenja
poček: 3 godine uključujući i rok korištenja kredita
otplata kredita: u četrnaest (14) jednakih uzastopnih šestomjesečnih  rata
dospijeće 1. anuiteta: prva rata dospijeva na naplatu šest (6) mjeseci nakon isteka počeka
krajnje dospijeće: 10 godina uključujući poček i rok korištenja
redovna kamatna stopa: fiksna, 1,48% godišnje na iskorišteni iznos kredita
obračun i naplata kamate: šestomjesečno
interkalarna kamata: u visini redovne kamatne stope, obračunava se i naplaćuje kvartalno i na zadnji dan razdoblja korištenja
zatezna kamata: promjenjiva sukladno važećoj Odluci o kamatnim stopama HBOR-a
jednokratna naknada za obradu kredita: 0,15% iznosa odobrenog kredita
naknada za neiskorištena sredstva: obračunavat će se sukladno Pravilniku o naknadama za usluge koje obavlja HBOR
osiguranje naplate obveza po kreditu: bezuvjetno i neopozivo Jamstvo Republike Hrvatske koje pokriva 100% obveza po kreditu izdano od strane Ministarstva financija u ime Republike Hrvatske.

Modernizacijom hrvatskog željezničkog sustava, osim povećanja sigurnosti u prometu, omogućit će se cjelokupnoj željezničkoj mreži konkurentnost koridora, kako među regijama, tako i unutar naše regije, kao i povećanje tržišnog udjela željeznice u međunarodnom robnom i putničkom prijevozu.

Najave