Vlada RH: Prihvaćeno Izvješće o provedbi Nacionalnog okvira politike za uspostavu infrastrukture i razvoj tržišta alternativnih goriva u prometu

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj Sjednici donijela je Zaključak kojim se prihvaća Izvješće o provedbi Nacionalnog okvira politike za uspostavu infrastrukture i razvoj tržišta alternativnih goriva u prometu. Izvješće je prihvaćeno temeljem teksta Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kojim, na prijedlog Ministarstva zaštite okoliša i energetike, se podnosi prvo Izvješće o provedbi Nacionalnog okvira politike za uspostavu infrastrukture i razvoj tržišta alternativnih goriva u prometu.

Izvješće je izrađeno u suradnji s nadležnim tijelima i podnešeno je sukladno članku 10. stavku 1. Direktive 2014/94/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 22. listopada 2014. godine, o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva i članku 4. stavku 9. Zakona o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva (NN 120/16), a isto sadržava opis mjera poduzetih kao potpora za razvoj tržišta alternativnih goriva u prometnom sektoru, kao i izgradnju infrastrukture za alternativna goriva te se odnosi na razdoblje od 2016. godine do 18. studenoga 2019. godine.

Izvješće uključuje informacije o pravnim mjerama, mjerama politike potpore provedbi Nacionalnog okvira politike za uspostavu infrastrukture za alternativna goriva, kao i mjerama potpore za izgradnju prateće infrastrukture te mjerama potpore u cilju proizvodnje tehnologija temeljenih na alternativnim gorivima u prometu, mjerama poticanja istraživanja, tehnološkog razvoja i prikazanih aktivnosti u vezi s alternativnim gorivima, razvrstanim prema gorivu i vrsti prometa, ciljeve i informacije o razvoju infrastrukture za alternativna goriva.

Za potporu izgradnji infrastrukture za alternativna goriva i razvoj tržišta alternativnih goriva realizirano je i subvencionirano ukupno 1.052 projekta, u ukupnom iznosu od cca 51,6 milijun kuna, od čega je u 2016. godini realizirano 254 projekta, u iznosu od 21.671.162,68 kn, u 2017. godini 11 projekata u iznosu od 4.988.702,33 kn, u 2018. godini 244 projekta u iznosu od 10.204.197,37 kn i u 2019. godini realizirano je 543 projekta, a trenuto je isplaćeno 14.734.232,58 kn za projekte koji se realiziraju u tekućoj, 2020. godini.

Neki od projekata i mjera koje su se konkretno provodile za ostvarivanje nacionalnih ciljeva u prometu u Republici Hrvatskoj jesu poticaji za energetski učinkovita i ekološki prihvatljiva vozila, projekti Zelene linije u nacionalnim parkovima i parkovima prirode, sufinanciranje izgradnje infrastrukture za punjenje vozila na alternativni pogon, e-car sharing, poticanje i razvoj urbane mobilnosti, elektrifikacija pomorskog transporta, izobrazba vozača za eko vožnju, proizvodnja biogoriva i promicanje integriranog prometa. Također, Izvješće sadrži i ciljeve za budući razvoj infrastrukture, sadržane u Integriranom nacionalnom energetskom i klimatskom planu za razdoblje od 2021. do 2030. godine, koji uključuju smanjenje emisija stakleničkih plinova, energiju iz obnovljivih izvora, energetsku učinkovitost i elektroenergetsku međusobnu povezanost, uz daljnje poticanje vozila i infrastrukture na alternativni pogon, za čiju će realizaciju do 2030. godine biti potrebno izdvojiti oko milijardu i 700 milijuna kuna.

O navedenom Izvješću Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture će u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova na odgovarajući način izvijestiti Europsku komisiju, kako je to propisano člankom 10. stavkom 1. Direktive o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva i člankom 10. stavkom 1. točkom 2. Zakona o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva.

Najave